Dużo wskaźników, problemy z szybkością programu.
Ostatnio zmodyfikowano 2010-11-09 20:39
DejaVu |
» 2010-11-09 18:57:52 To nie renderuj elementów, które na pewno się nie zmieszczą na ekranie. |
|
pekfos |
» 2010-11-09 19:08:13 możesz użyć kontenerów STL ale one są wolniejsze od wskaźników Twierdzisz tak, gdyż...? |
Jak obiekt ze wskaźnikami wewnątrz, z obsługą błędów może być sybszy||równie szybki od zwykłego wskaźnika? Gdy wykonamy tą samą operację na wskaźniku i kontenerze 1000000 razy to założę się że różnica będzie duża. |
|
DejaVu |
» 2010-11-09 19:10:03 No to przegrałeś zakład :P |
|
kizia Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2010-11-09 19:15:10 Czyli mówisz żebym nie sprawdzał kolizji tylko odrazu wyświetlał te elementy co sa na ekranie? |
|
Elaine |
» 2010-11-09 19:15:45 Jaką obsługę błędów masz na myśli?
Gdy wykonamy tą samą operację na wskaźniku i kontenerze 1000000 razy to założę się że różnica będzie duża. |
Ale wiesz, czym jest wskaźnik i czym jest zbiornik? Wskaźnik to, well, wskaźnik - jedyne co robi, to wskazuje na jakieś miejsce w pamięci. Zbiornik natomiast służy do trzymania w nim innych obiektów. Masz zamiar porównywać tranzystor z komputerem? |
|
pekfos |
» 2010-11-09 20:03:32 kompilator wyprodukuje więcej kodu maszynowego dla tego: std::vector < int > a; a.resize( 100 ); niż dla tego: int * a; a = new int[ 10 ]; a więcej kodu znaczy wolniejsze działanie, nieznacznie ale wolniejsze. tranzystor jako odrębny element działa szybciej od wielu połączonych. |
|
Elaine |
» 2010-11-09 20:34:13 kompilator wyprodukuje więcej kodu maszynowego dla tego:
std::vector < int > a; a.resize( 100 );
niż dla tego:
int * a; a = new int[ 10 ]; |
Cóż, zacznijmy od tego, że te kody nie są równoważne - drugi alokuje mniejszą tablicę, nie zeruje elementów oraz nie wspomina ani słowem o dealokacji. W ogóle to sprawdzałeś, że wiesz? Bo ja tak i wyszło co innego ;>
a więcej kodu znaczy wolniejsze działanie, nieznacznie ale wolniejsze |
Nieprawda. Czasem większy kod wykona się szybciej niż mniejszy, czasem jest na odwrót, czasem różnicy w ogóle nie ma.
tranzystor jako odrębny element działa szybciej od wielu połączonych |
Rozumiem więc, że tego posta napisałeś używając pojedynczego tranzystora? ;> |
|
pekfos |
» 2010-11-09 20:39:48 możesz użyć kontenerów STL ale one są wolniejsze od wskaźników Twierdzisz tak, gdyż...? |
ups.. zero mi wcięło.. Nieprawda. Czasem większy kod wykona się szybciej niż mniejszy, czasem jest na odwrót, czasem różnicy w ogóle nie ma. |
w takim razie nie miałem racji. Rozumiem więc, że tego posta napisałeś używając pojedynczego tranzystora? ;> |
nie, mój tranzystor nie mógł nawiązać połączenia z internetem więc musiałem użyć komputera by napisać tamten post. |
|
1 « 2 » |