[Qt] Pomoc
Ostatnio zmodyfikowano 2010-11-12 11:45
Animax Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Qt] Pomoc » 2010-11-11 20:57:42 Witam. Prosiłbym o przykład jak pobrać text z Text Edit'a i o dokumentacje Qt. Pozdrawiam. |
|
dmx81 |
» 2010-11-11 21:04:58 QString str = qtexteditobiekt.toPlainText(); ps>> tutaj masz linka do dokumentacji, jesli nie masz qt creatora - http://doc.qt.nokia.com/4.6/classes.html dalem odsylacz do wszytskich klas - wyszukujesz co potrzeba, w qt creator jest latwiej - autouzulelnianie pomaga szybciej znalezc - latwo tez w google wpisac np qtextedit - na pewno znajdzie strone z dokumentacja od razu na dany temat :) w dokumentacji, tak jak tutaj szukales, co jak uzyskac tekst, najlatwiej jest szukac po zwracanych typach - co zwraca qstring, to zwraca tekst - reszte trzeba doczytac:) |
|
» 2010-11-11 21:21:58 Hm... Zrobiłem takie coś ale nie działa: QString str = plainTextEdit.toPlainText();
Wiesz o co chodzi? |
|
dmx81 |
» 2010-11-11 22:18:44 a w jaki sposob to robisz dokladniej, tzn wyswietlasz gdzies ten string?? ja na szybko utworzylem nowy projekt: jedno okno QMainWindow, na nim 2x QLabel, 1x QPushButton, 1x QTextEdit utworzylem cos takiego: void MainWindow::on_pushButton_clicked() { ui->label->setText( "napis" ); ui->textEdit->setText( ui->label->text() ); ui->label_2->setText( ui->textEdit->toPlainText() ); }
dziala to tak (jak pewnie sie domyslasz, ale napisze) tekst na label ustawia sie na "napis" pozniej pole textedit pobiera ten napis z label (przez funkcje text()) a na koniec sprawdzam, czy na pewno da sie pobrac z textedita tekst - wyswietlajac go poprzez pobranie wylacznie wlasnie z textedita no i u mnie dziala - label2 wyswietla to, co wyswietla textedit - pobiera tekst z niego poprzez funkcje toPlainText() mozesz sam utworzyc doklanie ten sam projekt i sprawdzic |
|
» 2010-11-12 11:45:44 Działa, dzięki :) |
|
« 1 » |