przyciski
Ostatnio zmodyfikowano 2008-10-05 17:05
Besemir Temat założony przez niniejszego użytkownika |
przyciski » 2008-10-04 20:13:00 Witam. To znowu ja mam kłopot. xD Otóż pisze sobie program kolko i krzyżyk. I mam kłopot. #include <iostream> #include <conio.h> #include "console.ddt" using namespace ddt::console; using namespace std;
int main() { textbackground( 15 ); clrscr(); gotoxy( 30, 6 ); cout << "KOLKO I KRZYZYK" << endl; gotoxy( 30, 8 ); cout << "Nowa Gra [ENTER]" << endl; gotoxy( 30, 9 ); cout << "Koniec [ESC]" << endl; getch(); return( 0 ); } Chce żeby po kliknięciu enter (klawiszu 13) była dalsza część programu. I po kliknięciu ESC (klawisz 27) program się wyłancza i chce żeby pokazać mi jak zrobić ze przelanczam te opcje strzalkami i potwierdzam przyciskami edit: Ja wiem ze to było omawiane, ale jak robię warunek wyboru switch...case to wyskakuje mi blad przy nawiasie. A to drugie tez proszę o wytłumaczenie mimo ze to było omawiane ale bardzo nie zrozumiale wg mnie w 19 rozdziale |
|
DejaVu |
» 2008-10-05 12:32:10 Zgadza się, że nie było wyjaśniane, ponieważ obsługa klawiatury była tłumaczona w rozdziale 15. /edit: Co więcej, w rozdziale 19 masz krótki kod do obsługi znaków, który stopniowo jest rozbudowywany - fragment kodu z sekcji 19.4.7.: int main() { bool koniec = false; while( koniec != true ) { unsigned char znak = getch(); switch( znak ) { case 27: koniec = true; break; } } return( 0 ); }
|
|
Besemir Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2008-10-05 17:05:21 dzięki jeśli to nie było omawiane powinieneś dorobić to w kursie i mam do tego kodu pytanie. Jeśli chcę żeby po kliknięciu klawisza 13 (ENTER) była dalsza część programu to jak kod sformułować? /edit: Juz sobie dalem rade oto kod: #include <iostream> #include <conio.h> #include "console.ddt" using namespace ddt::console; using namespace std;
int main() { textbackground( 15 ); clrscr(); gotoxy( 30, 6 ); cout << "KOLKO I KRZYZYK" << endl; gotoxy( 30, 8 ); cout << "Nowa Gra [ENTER]" << endl; gotoxy( 30, 9 ); cout << "Koniec [ESC]" << endl; bool koniec = false; while( koniec != true ) { unsigned char znak = getch(); switch( znak ) { case 13: cout << "elosiema" << endl; break; case 27: koniec = true; break; } } return( 0 ); }
|
|
« 1 » |