Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

ukrycie okna na pasku zadań [winalleg.h]

Ostatnio zmodyfikowano 2010-11-23 15:59
Autor Wiadomość
McAffey
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2010-11-21 15:03:21
Ale czy przy takim rozwiązaniu "identyfikator" programu zniknie z paska zadań? Bo w winapi wystarczy po prostu nie tworzyć okna i wtedy program siedzi tylko w procesach, ale allegro tworzy okno, a mi chodzi o to, żeby programu w ogóle nie było widać, tzn żeby był tylko w procesach, nie miał żadnego okna. Da się taki efekt uzyskać w allegro ?

edit: Oczywiście cały czas mówimy o takim rozwiązaniu które jednocześnie nie będzie się gryzło z winapi, bo program jest pisany w winapi i allegro.
P-24252
Dragonit
» 2010-11-21 15:12:22
A co na to antywirus? Nie wykryje ci go jako program szpiegujący?
P-24253
malan
» 2010-11-21 15:50:42
@McAffey: Najpierw powiedz do czego Ci to potrzebne- będę Nam łatwiej Ci pomóc.
P-24255
McAffey
» 2010-11-21 22:56:23
@Dragonit a czy jak zrobisz jakiś program w winapi ale bez tworzenia okna, to czy po uruchomieniu antywirus się przyczepia? U mnie przynajmniej nie, a program jest widoczny tylko w procesach. Do puki on nie robi niczego podejrzanego (nie wiem, nie sczytuje wciśnięcia klawiszy czy nie próbuje się z czymś połączyć) to nie powinien się do niczego przyczepić.
@malan To ma być coś ala budzik, który po ustawieniu godziny budzenia ma się właśnie "schować". Do działania tego budzika potrzebuję winapi, ale sam jest robiony w allegro, bo pisanie okien w winapi nie sprawia mi przyjemności a wręcz przeciwnie pogarsza mi humor. No ale nic, chyba będę musiał wymyślić inne rozwiązanie, bo wygląda na to, że owe jest niewykonalne. Dziękuję i pozdrawiam ;)
P-24294
ison
» 2010-11-21 23:01:59
budzik powiadasz?
mając takie a nie inne możliwości biblioteki allegro ja bym to zrobił tak:
1) napisałbym program w allegro z całym potrzebnym GUI: tzn gdzieś gdzie by można było ustawić godzinę budzika
2) po nastawieniu budzika program zamykałby siebie i odpalał program konsolowy (który można bez problemu ukryć) z pewnym parametrem, który o określonej godzinie by odpalał wyżej wymieniony program w allegro z parametrem określającym, że budzik ma zadzwonić :)

tym sposobem po nastawieniu budzika cała aplikacja allegro nie musiałaby działać i zżerać zasobów
P-24295
McAffey
» 2010-11-21 23:47:13
Ale wtedy jak np. bym udostępnił ten budzik, to ludzie by musieli ściągać oba pliki spakowane razem, ale wtedy program napisany w allegro nie znał by ścieżki do tego programu konsolowego, a raczej nie zamierzam mu dopisywać przeszukiwanie dysku (chociażby z tego względu, że to już mogło by być podejrzane dla antywirusa ;p). Gdyby to było tylko na mój użytek, to nie było by problemu, ale jak by to miało być tylko dla mnie, to nie bawił bym się w to całe allegro tylko w konsoli wpisywał potrzebne dane i tyle.

Edit: Po za tym, ten program nie musiał by ponownie wywoływać programu allegro, bo same budzenie jest właśnie między innymi zadaniem winapi.
P-24297
F90M
» 2010-11-22 00:17:54
ale wtedy program napisany w allegro nie znał by ścieżki do tego programu konsolowego, a raczej nie zamierzam mu dopisywać przeszukiwanie dysku
Nie prościej ścieżki względnej użyć? :)
P-24298
McAffey
» 2010-11-22 00:50:13
No faktycznie, nie wiem czemu o tym nie pomyślałem ;] Więc chyba właśnie tak zrobię, wielkie dzięki ;)
P-24302
1 « 2 » 3
Poprzednia strona Strona 2 z 3 Następna strona