Jak uruchomić aplikację skompilowaną.
Ostatnio zmodyfikowano 2010-12-30 14:06
JaceQ92 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak uruchomić aplikację skompilowaną. » 2010-12-29 06:20:30 Dopiero zaczynam kurs ale mam pytanie. Jak uruchomić program który napisze. Przez Code::Blocks'a się uruchamia po kompilacji i załóżmy wyświetla się ten tekst który sobie jakoś zam napiszę a po kliknięciu na aplikacje nie chce. wyskakuje okienko i od razu znika.
Mam nadzieję że mnie zrozumieliście. Proszę o pomoc.
/admin: zachowuj się - byle jak ale się zachowuj. |
|
pekfos |
» 2010-12-29 09:37:03 odpalaj przez cmd lub hamuj program np przez getch(). po kompilacji obok kodu będzie plik .exe |
|
malan |
» 2010-12-29 11:13:41 @JaceQ92: Bez przesady. Fakt- niektórzy z nas spędzają dużo czasu przed komputerem, ale wzrok mamy jeszcze dobry. Zmień to zanim Administrator zobaczy... ;p |
|
Vercevales |
» 2010-12-29 16:11:16 A jaki masz system operacyjny?
Na Linuxie odpalisz to przez konsolę: 1. Wchodzisz do folderu z aplikacją 2. Otwierasz go w konsoli 3. wpisujesz ./nazwa_pliku |
|
JaceQ92 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2010-12-29 22:44:08 mam win7(64x)
nie jestem biegły w komputerach ale stwierdziłem ze spróbuję się nauczyć C++ obsługa cmd u mnie leży "odpalaj przez cmd lub hamuj program np przez getch(). po kompilacji obok kodu będzie plik .exe"
tak więc powyższa pomoc nie wiele mi mówi
chodzi mi o to że po kompilacji programu mającego za zadanie wyświetlać tekst wyświetla się tekst no załóżmy "kwiatek" utworzy mi się aplikacja z rozszerzeniem (.exe) obok mam plik kodem źródłowym a przy odpaleniu aplikacji z folderu wyświetla się na sekundę i znika. Co zrobić żeby tak został trochę dłużej.
teraz na kursie jestem na obsłudze strumienia wejściowego tu znika dopiero po wpisaniu danych
a i troszkę dewagując od tematu czy ktoś nie natknął się przypadkiem na jakiś poradnik cmd w necie albo coś szukam szukam i nie mogę się doszukać jakiegoś ogólnego poradnika albo czegoś co ułatwiło by mi obsługę wiersza poleceń.
PS. co do tego co było w temacie chodziło o to żebyście to zauważyli i zwrócili uwagę na temat. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam ale nie wydaje mi się żebym naruszył regulamin forum co najwyżej nadszarpnął normy moralne niektórych użytkowników :) |
|
ison |
» 2010-12-29 23:02:30 #include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int main() { std::cout << "Hello world!" << std::endl; getch(); }
a i troszkę dewagując od tematu czy ktoś nie natknął się przypadkiem na jakiś poradnik cmd w necie albo coś szukam szukam i nie mogę się doszukać jakiegoś ogólnego poradnika albo czegoś co ułatwiło by mi obsługę wiersza poleceń.
|
Konsola na Windowsie? Nie warto się uczyć tych wszystkich poleceń... |
|
malan |
» 2010-12-29 23:05:25 a przy odpaleniu aplikacji z folderu wyświetla się na sekundę i znika. Co zrobić żeby tak został trochę dłużej. |
Przed return 0; wstaw: std::cin.sync(); std::cin.get();
Powinno pomóc. PS. co do tego co było w temacie chodziło o to żebyście to zauważyli i zwrócili uwagę na temat. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam ale nie wydaje mi się żebym naruszył regulamin forum co najwyżej nadszarpnął normy moralne niektórych użytkowników :) |
Wiemy, że to był żart ;). Nie przejmuj się ;). |
|
PawelBo |
pause » 2010-12-30 07:20:31 można też dodać #include<cstdlib> i na końcu system("pause"); |
|
« 1 » 2 |