Problem z pracą domową
Ostatnio zmodyfikowano 2011-01-01 10:45
Bananovvy Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z pracą domową » 2010-12-31 22:07:49 Witam
Na początek chcę uprzedzić, że od niedawna jestem na tej stronie i wgl nie miałem do czynienia z C++, więc proszę o wyrozumiałość i nie pisanie głupich postów, że nie umiem itp bo jak już pisałem zaczynam :)
W pracy domowej w kursie C++ dla początkujących w rozdziale 9 jest praca domowa i wszystko ok tylko nie wiem jak zrobić, żeby dane na wejście pokazywały się od razu linia pod linijką - Zawsze albo pierwsza liczba jest okey, a żeby pozostałe wyświetlić muszę napisać jakąś literę lub cyfrę, a potem ENTER lub pierwsza liczba wyskoczy i znów cyfra lub liczba, Enter i pozostałe dwie wyskoczą w jednej linii ;/ Próbowałem wszystkiego co mi do łba przyszło i nic ;/ Wiem, że to jest śmieszne dla Was, ale chciałbym się dowiedzieć w czym robię błąd :(
#include <iostream> int main () { int a; unsigned long long b; unsigned char c; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << " 13 "; std::cin >> a; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << " tak 23.8" ; std::cin >> b; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << " 33.22 nie " ; std::cin >> c; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << " Liczba pierwsza to: " << 13 << std::endl; std::cout << " Liczba druga to: " << 23.8 << std::endl; std:: cout << " Liczba trzecia to: " << 33.22<< std::endl ; return 0; }
Mógłby ktoś powiedzieć co trza dodać lub skasować ? A i jeszcze na końcu nie wiem co wstawić, żeby wyświetliło się " Wczytano ? 0. " lub coś podobnego. Link do tego zadania - > http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Podstawy/Obsluga-strumienia-wejsciowego/12 Na pewno będę o moich błędach pamiętał i postaram się ich w przyszłości nie popełniać ;)
Dzięki za odpowiedź ! |
|
ison |
» 2010-12-31 22:22:47 Twoim zadaniem jest wczytanie 3 zmiennych, w których masz trzymać liczby rzeczywiste potrzebujesz zatem zmiennych typu double (lub float, long double) std::cout << " tak 23.8";
|
tego nie możesz wypisywać na ekran, to był przykład co może zostać wprowadzone przez użytkownika przeanalizuj sobie to rozwiązanie: #include <iostream>
int main() { double a = 0, b = 0, c = 0; bool wczytano_a, wczytano_b, wczytano_c; std::cin >> a; wczytano_a = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cin >> b; wczytano_b = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cin >> c; wczytano_c = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba pierwsza to: " << a << ". Wczytano? " << wczytano_a << '.' << std::endl; std::cout << "Liczba druga to: " << b << ". Wczytano? " << wczytano_b << '.' << std::endl; std::cout << "Liczba trzecia to: " << c << ". Wczytano? " << wczytano_c << '.' << std::endl; return 0; }
tylko łatwo się nie zniechęcaj co do nauki C++ ;) |
|
Vercevales |
» 2011-01-01 10:45:18 drobna wskazówka: Gdy wklejasz źródło tu na forum, to w kwadratowych nawiasach napisz cpp, a na końcu źródła też w kwadratowych nawiasach /cpp wtedy ładnie ci się wyświetli "pokolorowane" źródło i innym będzie lepiej czytać :) [cpp] tu twoje źródło [/cpp]
|
|
« 1 » |