Mrowqa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Niewiadomy błąd » 2011-01-01 19:10:03 Witam, mam trochę dziwny problem:
OsobaST[ MAX_OSOB ] poszukaj( OsobaST tablica[], int & ilosc, string & text ) { return zapas; }
tablica[] = poszukaj( tablica2, iloscOsob, text );
i wywala mi takie bledy:
(267): error C2143: syntax error : missing ';' before '['
(267): error C3409: empty attribute block is not allowed
(267): error C2143: syntax error : missing ']' before 'constant'
(267): error C2059: syntax error : 'constant'
(268): error C2143: syntax error : missing ';' before '{'
(268): error C2447: '{' : missing function header (old-style formal list?)
(319): error C2059: syntax error : ']'
nie wiem o co z tym chodzi ;/ funkcje hyba dobrze napisalem ;/ ( wczesniej byl jakis problem z konwersja const char * >> string w jakiejs tam funkcji bibliotecznej porownujacej text - teraz uzylem compare i te bledy powstaly ;/
Moge zamiescic caly kod tych kilku fukncji
PS jaki jest znacznik html/bb-code ( lub inny ) aby wstawiac kody i raporty na forum ??
|
|
DejaVu |
» 2011-01-01 19:30:42 Opis poleceń parsera stosowanego na forum jest w dziale kursu pt. Kurs STC. |
|
pekfos |
» 2011-01-01 19:31:18 he he, wróć do kursu. średników nie stawiasz, i zwracasz tablice |
|
DejaVu |
» 2011-01-01 19:32:17 OsobaST * poszukaj( OsobaST tablica[], int & ilosc, string & text ) { return zapas; }
OsobaST * tablica = poszukaj( tablica2, iloscOsob, text );
|
|
» 2011-01-02 12:43:53 pekfos, nie zapominam o srednikach ( pewnie przez zwracanie tablicy przez funkcje wywalilo bleda - sam widziales ze to w pierwszej linijce definicji funkcji - a tam sie srednikow nie stawia) moja wiedza na temat srednikow jest zbyt mala ;/ zrobie inna tablice ( ktora przesle przez referencje), ewentualnie skopiuje cala funkcje w miejsce wywolania jej :D (jakos trzeba se radzic xd) mam inny problem, dotyczacy funkcji porownujacej: c:\users\r620\desktop\my projects\ksiazka_tel\main.cpp(285): error C2665: 'std::basic_string<_Elem,_Traits,_Ax>::compare' : none of the 6 overloads could convert all the argument types 1> with 1> [ 1> _Elem=char, 1> _Traits=std::char_traits<char>, 1> _Ax=std::allocator<char> 1> ] 1> d:\program files (x86)\microsoft visual studio 10.0\vc\include\xstring(1857): could be 'int std::basic_string<_Elem,_Traits,_Ax>::compare(unsigned int,unsigned int,const std::basic_string<_Elem,_Traits,_Ax> &) const' 1> with 1> [ 1> _Elem=char, 1> _Traits=std::char_traits<char>, 1> _Ax=std::allocator<char> 1> ] 1> d:\program files (x86)\microsoft visual studio 10.0\vc\include\xstring(1880): or 'int std::basic_string<_Elem,_Traits,_Ax>::compare(unsigned int,unsigned int,const _Elem *) const' 1> with 1> [ 1> _Elem=char, 1> _Traits=std::char_traits<char>, 1> _Ax=std::allocator<char> 1> ] 1> while trying to match the argument list '(std::string, std::string, unsigned int)' tak ja wywolalem: string::compare( text, tablica[ i ].nazwisko, text.length() )
szukalem jakiejs funkcji porownujacej dwa ciagi znakow (ignorujac wielkosc liter i sprawdzajac okreslona liczbe znakow od okreslonego znaku) - znalazlem tylko to ;( pomozcie PS te wywolanie funkcji porownujacej jest wlasnie w tej funkcji co bledy wywala ;( PPS moge podac ten fragment kodu; korzystam z Visual'a C++ 2010 express 64bit |
|
malan |
» 2011-01-02 13:00:56 |
|
» 2011-01-02 13:08:10 dzieki, mam nadzieje, ze zdolam zrozumiec co tam pisze :D (ewentualnie jak mi sie nie uda, nie bedzie Wam sie nudzilo - chociaz przez te 5min :D)
EDIT: no nie dziala ;/ (zbyt zagmatwalem sprawe ;/) porzuce chyba te funkcje w programie ( i tak z reszta niekoniecznie potrzebna - ona w tym programie ksiazkaTel miala przeszukiwac glowna tablice [nazwisko i imie] i wyswietlac liste ktora zawiera gdzies szukana fraze ( co wpisany znak sie odswieza lista), teraz juz sie pogubilem ;/) |
|
« 1 » |