problem z obsługą plików
Ostatnio zmodyfikowano 2011-01-02 19:46
Tymek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
problem z obsługą plików » 2011-01-02 19:13:10 Witam mam za zadanie Użytkownik wprowadza n liczb całkowitych a program zapisuje je w odwrotnej kolejności do pliku jeżeli plik istnieje to dopisuje liczby na końcu. no i chciałem żeby je zapisywał i pokazał lecz tak się nie dzieje #include <fstream> #include <iostream> using namespace std; main() { int liczba; fstream.plik( "liczby.txt", ios::in | ios::out ); while( true ) { cout << "podaj liczby , liczba 0 konczy zapisywanie liczb" << endl; cin >> liczba; if( liczba != 0 ) plik << liczba << " "; else break; } plik.close(); plik.open( "liczby.txt" ); while( !plik.eof() ) { plik >> liczba; if( !plik.fail() ) cout << liczba << " "; } plik.close(); system( "pause" ); }
Gdy wciskam 0 , to mi kompilator staje w miejscu ;\ |
|
» 2011-01-02 19:32:26 a , 2 Sposobem żeby mi poprostu zapisał i pokazał też nie działa :D #include <iostream> #include <fstream> using namespace std; main() { int liczby; fstream plik( "liczby.txt", ios::in | ios::out | ios::trunc ); cout << "Podaj liczby:" << endl; cin.getline( liczby, '\n' ); plik << liczby; plik.close(); plik.open( "liczby.txt" ); while( !plik.eof() ) { plik >> liczby; cout << liczby << endl; } plik.close(); }
invalid conversion from `int' to `char*' cin.getline( liczby, '\n' );
nie rozumiem ;d |
|
ison |
» 2011-01-02 19:34:42 |
|
» 2011-01-02 19:46:47 O ten mi działa #include <iostream> #include <fstream> using namespace std; int main() { float liczba; fstream plik( "liczby.txt", ios::in | ios::out | ios::trunc ); while( true ) { cout << "Podaj liczbe: "; cin >> liczba; if( liczba != 0 ) plik << liczba << " "; else break; } plik.close(); plik.open( "liczby.txt" ); while( !plik.eof() ) { plik >> liczba; if( !plik.fail() ) cout << liczba << " "; } plik.close(); cout << endl; system( "pause" ); }
|
|
« 1 » |