skovv Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Allegro]Obracanie, przezroczystość, skalowanie i tło » 2011-01-02 21:49:50 Witam. Znacie funkcje na które pozwolą wyświetlić obrazek obrócony o daną wartość bez tła, przezroczysty o połowe i w danych rozmiarach( np: 2 razy wiekszy )?? |
|
ison |
» 2011-01-02 21:57:50 blit , masked_blit obrócony o daną wartość bez tła
|
rotate_sprite set_trans_blender i draw_trans_sprite stretch_sprite jeśli chcesz mieć wszystko na raz to możesz zastosować jedną funkcję aby wyświetlić zmienioną (np. obróconą) bitmapę na jakiejś tymczasowej a potem tę tymczasową na następnej, itd... |
|
» 2011-01-02 22:00:32 no właśnie wolałbym tego uniknąć :/ Dało by się to zrobić jakoś bez zabawy w full bitmapek? |
|
ison |
» 2011-01-02 22:02:06 napisz sobie jedną funkcję, która będzie przyjmowała te wszystkie argumenty i odpowiednio wyświetlała bitmapę alpha_masked_blit_rotate_stretch_sprite() :) |
|
» 2011-01-02 22:04:09 hehe xD Dobra... jeśli się nie da inaczej to zrobię to na tych bitmapkach |
|
» 2011-01-02 22:40:26 Napisałem sobie funkcję i trochę nie działa bo powstaje kwadracik i nic się z nim nie dzieje void Wyswietl( SPRITE Spr, POZYCJA Poz ) { BITMAP * b1 = create_bitmap( Spr.W, Spr.H ); BITMAP * b2 = create_bitmap( Spr.W, Spr.H ); if( Spr.Przezroczyste ) { masked_blit( Spr.Grafika, b1, Spr.KlatkaX,Spr.KlatkaY, Poz.X,Poz.Y, Spr.KlatkaW, Spr.KlatkaH); } else blit( Spr.Grafika, b1, Spr.KlatkaX,Spr.KlatkaY, Poz.X,Poz.Y, Spr.KlatkaW, Spr.KlatkaH); rotate_sprite( b1, b2, Poz.X, Poz.Y, Spr.Obrot ); blit( b2, S2D_EKRAN, Spr.KlatkaX,Spr.KlatkaY, Poz.X,Poz.Y, Spr.KlatkaW, Spr.KlatkaH); }
|
|
DejaVu |
» 2011-01-02 22:41:57 Nie wiem programujesz już od tak długiego czasu, napisałeś ponad 250 postów, a pytasz o pierdoły... dostałeś narzędzia, których należy użyć do rozwiązania problemu. Poczytaj o nich. |
|
» 2011-01-02 22:47:06 kac mnie męczy...strasznie -.- nie mam głowy...sam siebie zadziwiam :P |
|
« 1 » |