Error windowsa podczas kompilacji
Ostatnio zmodyfikowano 2011-01-10 02:39
Tymek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Error windowsa podczas kompilacji » 2011-01-09 23:28:15 #include <iostream.h> #include <fstream.h> struct firmy { char * nazwa; float przychod; }; main() { int ile; firmy firma; ofstream plik1( "dane_firmy.dat", ios::binary | ios::app | ios::out ); cout << "podaj ile chcesz wprowadzic osob" << endl; cin >> ile; while( ile ) { cout << "podaj nazwe firmy " << endl; cin >> firma.nazwa; cout << "podaj przychod" << endl; cin >> firma.przychod; plik1.write( reinterpret_cast < char *>( & firma ), sizeof( firma ) ); } plik1.close(); ifstream plik( "dane_firmy.dat", ios::binary | ios::in ); for(;; ) { plik.read( reinterpret_cast < char *>( & firma ), sizeof( firma ) ); if( plik.eof() ) break; cout << firma.nazwa << endl; if( firma.przychod > 1000 && firma.przychod < 5000 ); { cout << firma.przychod << endl; } } plik.close(); system( "pause" ); }
gdy to kompiluje wprowadzam nazwę firmy , wyskakuje mi error Windowsa podczas kompilacji Wiecie może dlaczego? if(( firma.przychod > 1000 ) &&( firma.przychod < 5000 ) );
{ cout << firma.przychod << endl; }
taki zapis jest poprawny? |
|
DejaVu |
» 2011-01-09 23:39:41 W temacie piszesz error kompilacji, a w treści error windowsa. Zdecyduj się :) |
|
» 2011-01-09 23:42:29 Poprawiłem temat |
|
DejaVu |
» 2011-01-09 23:48:33 Teraz jest jeszcze gorzej niż było bowiem sugerujesz, że kompilator zaliczył zgon :)
/edit:
A tak patrząc na kod i widząc to co w nim robisz to ewidentnie widać przyczynę błędu w zapisie char * nazwa; . Zamień go na char nazwa[ 100 ]; . |
|
» 2011-01-09 23:56:45 Hmm , fakt ale powstał mi nowy problem , bo jak mi kompiluje i prosi o dane to prosi o nie w nieskończoność...... ignoruje mi while czy jak.... |
|
DejaVu |
» 2011-01-10 02:39:32 Warunek jest prawdziwy zawsze gdy ile!=0 więc i pętla działa w nieskończoność. |
|
« 1 » |