czasas Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Referencja » 2011-01-10 21:09:24 Witam mam taki program:
#include <cstdlib> #include <iostream>
using namespace std;
int wczytaj(int &k, int &s) { cin>>k; cin>>s; }
int m_dz( int x, int y, int &m, int &dz) { m=x*y; dz=x/y; } int main(int argc, char *argv[]) { int jeden, dwa; wczytaj(jeden,dwa); int m, dz; cout<<m<<"\n"<<dz; m_dz(jeden,dwa,m,dz); system("PAUSE"); }
chodzi mi tutaj aby wynik byl "prawdziwy" tzn jesli wprowadze 2,2 to m=4, dz=1 jak to zrobić bo się troszkę pogubiłem z tymi referencjami? |
|
ison |
» 2011-01-10 21:12:41 cout << m << "\n" << dz; m_dz( jeden, dwa, m, dz );
|
najpierw wypisujesz a potem obliczasz? zmień kolejność |
|
» 2011-01-10 21:15:49 dzieki - myslalem ze nie ma znaczenia w kolejnosci |
|
malan |
» 2011-01-10 21:22:30 Ogólnie, to kod jest dobry. Poza tą kolejnością, jak napisał kolega powyżej. Tylko jeszcze drobne błędy: #include <iostream> using namespace std;
void wczytaj( int & k, int & s ) { cin >> k; cin >> s; }
void m_dz( int x, int y, int & m, int & dz ) { m = x * y; dz = x / y; }
int main( int argc, char * argv[] ) { int jeden, dwa, m, dz; wczytaj( jeden, dwa ); m_dz( jeden, dwa, m, dz ); cout << m << "\n" << dz; std::cin.sync(); std::cin.get(); return 0; } 1. Nie wiem po co dodałeś cstdlib . 2. int wczytaj( int & k, int & s ) { cin >> k; cin >> s; }
int m_dz( int x, int y, int & m, int & dz ) { m = x * y; dz = x / y; } Jeżeli funkcja nic nie zwraca to dlaczego ma być typu int ? 3. Nie używaj funkcji system ! Teraz już wiem, po co Ci cstdlib . Zamiast tego użyj: std::cin.sync(); std::cin.get();
|
|
» 2011-01-10 21:32:52 cstdlib to chyba przypadkowo skopiowane albo pozostalosc po innym kodzie musiałem przeoczyc
a to :
std::cin.sync(); std::cin.get(); to zamiast "system" czy jak? |
|
malan |
» 2011-01-10 21:39:10 |
|
» 2011-01-10 21:41:33 ok dzieki za uwagi ;) |
|
« 1 » |