Problem z zadaniem
Ostatnio zmodyfikowano 2011-01-20 09:44
Tymek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z zadaniem » 2011-01-19 19:49:04 #include <iostream> using namespace std; int liczy_n( void ); int n; int liczy_n( void ) { cout << "podaj liczbe n" << endl; cin >> n; if( n == 1 ) return 1; else for( int i = 1; i < n; i++ ) { n--; cout << n--<< endl; } } int main() { liczy_n(); system( "pause" ); }
wiecie moze dlaczego ten program przy kompilacji sie wylacza?
Program ma pokazac dla n-1 liczby w spossb taki ze jak wpisze 5 , to ma byc pokazane , 5 , 4 , 3 ,2 ,1
a dla n==1 ma skonczyc prace. |
|
jsc |
» 2011-01-19 20:16:08 Wyłącza się po zrobił co ty mu kazałeś i fairant. Żeby kazać mu czekać to dołącz bibliotekę conio.h i zamiast liczy_n(); wpisz getch (); Przy okazji funkcję można napisać inaczej: void liczy_n() { else for( int i = 1; i < n; i++ ) { n--; cout << n--<< endl; } }
|
|
» 2011-01-19 20:34:00 a w czym ma tu pomoc getch() nic u mnie to nie zmienilo a co do funkcji chodziło ci moze o for( int i = n; 0 <= i; i-- )
|
|
jsc |
» 2011-01-19 20:38:06 Zrobiłeś to co ci radziłem, czy tylko wstawiłeś getch ();. To powinno wyglądać tak (możesz go poprostu wkleić do pliku cpp): #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int liczy_n( void ); int n; int liczy_n( void ) { for( int i = 1; i < n; i++ ) { n--; cout << n--<< endl; } } int main() { liczy_n(); getch(); }
|
|
» 2011-01-19 20:43:18 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int liczy_n(); int n;
int liczy_n() { cout << "podaj liczbe n" << endl; cin >> n; if( n == 1 ) return 1; else for( int i = 1; i < n; i++ ) { n--; cout << n--<< endl; } } int main() { liczy_n(); getch(); }
no zrobilem tak ale nadal sie wlacza i odrazu wylacza |
|
jsc |
» 2011-01-19 20:53:18 Może masz jakiś inny system, albo coś w tym stylu, bo z czymś takim nigdy nie spotkałem. U mnie wyświetla tylko, złe wyniki np. dla 8: 7 5 3
Spójrz w kod i zgadnij dlaczego. |
|
» 2011-01-19 21:15:42 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int liczy_n(); int n;
int liczy_n() { cout << "podaj liczbe n" << endl; cin >> n; if( n == 1 ) return 1; else for( int i = 0; i < n; i++ ) { n--; cout << n--<< endl; } } int main() { liczy_n(); getch(); }
program zaczął się kompilować jak zresetowałem kompa xD
w for i=0 trzeba dać ale dalej pokazuje 7 6 4 xd , zaraz pewnie wymyśle dlaczego |
|
jsc |
» 2011-01-19 21:19:02 0 for nie ma wpływu na zatrzymywanie się programu.
2 podpowiedzi: - przekombinowałeś z forem - użyłeś jednej operacji o raz za dużo. |
|
« 1 » 2 3 |