DejaVu |
» 2008-10-17 16:24:14 Jeśli wejdziesz do lekcji http://kursy.ddt.pl/?LessonId=9, a następnie ściągniesz paczkę (na końcu rozdziału) po czym ją rozpakujesz to zobaczysz w niej kilka plików i jednym z nich jest plik informacja.txt: Jeśli się uczysz programować i nie chce Ci się tworzyć projektu, korzystaj z #include "console.ddt"
Jeśli tworzysz projekt w którym masz więcej niż jeden plik, dodaj do projektu pliki console.cpp i console.hpp. Plik który dołączasz to: #include "console.hpp" |
|
invisiblekid Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2008-10-17 16:24:33 dzieki jak czytalem ten rozdzial to albo tego nie bylo (w co wątpie, ale kto wie) albo moje wadliwe oczy cos przegapily- ku tmu sie skalniam:P jeszcze raz wielkie dzieki
/edit: eureka! juz wiem: jak sciągalem console to nie bylo informacji:P
Pietrzuch, o co chodzi z #include"naglowek.h"-co to jest za plik. bo u mnie naglowkowy nazywa sie funkcje.hpp |
|
lynx |
» 2008-10-17 17:37:44 Widocznie coś się pomyliłem myślałem, że masz 3 pliki, czyli ja bym zrobił tak: a)main.cpp: b)funkcje.hpp: #include<iostream> #include<vector> #include<conio.h> #include "console.ddt"
+ Same definicje zmiennych/funkcji z przydomkiem extern, przykład: extern void funkcja1( void ); |
|
» 2008-10-23 14:04:05 Chyba nadal mam problem. Dodałem do projektu console.cpp i console.hpp, wpisałem #inlude "console.hpp" w pliku nagłówkowym (jak radził Pietrzuch) lecz mój kompilator nadal wywala mi błąd ( a raczej błędy): 1) In file included form from main.cpp //do konca nie wiem co ta ma znaczyc 2) console.hpp: No such file or directory 3) ... //wszystko co jest związane z brakiem consoli, a wiec clrscr(): no such a file... itp.
nie wiem za bardzo co zrobic, to przeszkadza mi trochę w pracy (nie mówiąc już, że mnie trochę zniechęca- choć są też skutki pozytywne- zacząłem spowrotem coś ćwiczyć na gitarze :P) Prosilbym o diagnozę rodem z Dr.House'a :P |
|
DejaVu |
» 2008-10-23 14:09:05 console.hpp: No such file or directory console.hpp: Nie ma takiego pliku lub katalogu. |
|
» 2008-10-24 14:23:28 No tak, to rozumiem. Moim problemem jest fakt, dlaczego to się pojawia! Bo nie zabardzo to rozumiem i chcałbym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje i co zrobić żeby to działało :D |
|
DejaVu |
» 2008-10-24 14:28:27 1. Czy pliki: console.hpp i console.cpp masz w tym samym katalogu co pliki projektu? 2. Prawidłowe dołączenie pliku: Nieprawidłowe dołączenie pliku (wymagana dodatkowa konfiguracja projektu dla poniższego zapisu): |
|
» 2008-10-24 14:38:15 Tak wiec ja dodałem w sposób "niepoprawny", ale skonfigurowałem projekt (tj. Opcje projektu>>plki/katalogi>>katalogi biblitek i tam dodałem folder "materaiy", w którym mam te biblioteki) Nie wiem czy dobrze zrobłem. Spróbuje drugą metodą choć to chyba troche nieekonomiczne kopowac biblitekę do każdego folderu z projektem. |
|
1 « 2 » 3 |