codeblocks cannot find -llalfont
Ostatnio zmodyfikowano 2011-02-22 01:34
McAffey Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-02-21 21:09:34 jak wiesz że lib jest w devpaku (a jest) to nie musisz go instalować devem. zmień rozszerzenie na .tar.bz2 i otwórz dowolnym archiwizatorem. |
To jest dokładnie taka odpowiedź o jaką mi chodziło na pytanie : A wiesz może jak odzyskać z całej paczki tylko jednego liba |
Problem w tym, że wszystkie pliki z tej paczki (nie tylko lib) po kopiowałem do odpowiednich folderów code::blocks'a, dodatkowo lib dorzuciłem jeszcze do folderów w projekcie, ale błąd w żaden sposób nie zmienił swej postaci. |
|
DejaVu |
» 2011-02-21 22:27:25 Wymień wszystkie pliki znajdujące się w paczce, które posiadają rozszerzenie *.a lub *.lib. |
|
» 2011-02-21 22:51:22 Już to zrobiłem wcześniej, cały czas to samo. (btw tylko jeden plik spełniał postawione przez Ciebie wymagania i był to plik libalfont.a) |
|
DejaVu |
» 2011-02-21 23:41:09 No to nie dziw się, że nie działa skoro próbujesz linkować plik, który nie istnieje.
-lalfont
Jeżeli nie działa to:
-llibalfont
|
|
lynx |
» 2011-02-22 00:36:55 Widzę, że dalej sobie nie poradziłeś - skopiuj sobie ten plik (libalfont.a) do folderu projektu i w c::b:
kliknij prawym na ikonkę projektu->Build Options->zakładka linker settings->poniżej okienka z lewej strony masz przycisk add - kliknij na niego->otworzy Ci się okienko, kliknij na przycisk ... -> zaznacz sobie plik libalfont.a tam gdzie go skopiowałeś.
Opisałem Ci to dosyć szczegółowo :p i myślę, że już nie powinieneś mieć problemu - oczywiście opcję "-llalfont" usuń. |
|
» 2011-02-22 01:34:40 No to nie dziw się, że nie działa skoro próbujesz linkować plik, który nie istnieje. |
Dolinkowywałem plik który istniał bo zmieniałem nazwę na odpowiednią, nie wiem czemu to nie skutkowało. Widzę, że dalej sobie nie poradziłeś - skopiuj sobie ten plik (libalfont.a) do folderu projektu i w c::b: |
Napisałeś tego drugiego posta jeszcze zanim zobaczyłem, że doszedł ten pierwszy, ale wreszcie się udało, nie wiem czemu wtedy się sypało, ale jak założyłem na nowo projekt (taki sam i wkleiłem do niego ten samo kod), to już nie wywalał żadnych błędów, mimo że nic w libach ani żadnych innych ustawieniach nie mieszałem. Wielkie dzięki za pomoc ;) |
|
1 2 « 3 » |