Listowanie zawartości katalogu
Ostatnio zmodyfikowano 2011-03-02 14:46
yoogi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Listowanie zawartości katalogu » 2011-03-01 22:40:32 Witam
znalazłem coś takiego:
http://cpp0x.pl/artykuly/?id=10
i chcę wyświetlić zawartość np. dysku c ale w żaden sposób nie mogę nic znaleźć ani wykombinować
więc proszę o pomoc :) |
|
malan |
» 2011-03-01 22:56:58 Co udało Ci się zrobić do tej pory? :) |
|
Dragonit |
» 2011-03-01 23:11:14 Masz: system( "dir C:\\" ); |
|
malan |
» 2011-03-01 23:12:09 @Dragonit: Nie psuj mi wieczoru co? |
|
Dragonit |
» 2011-03-01 23:16:16 Niezbyt wyrafinowane ale skuteczne |
|
» 2011-03-01 23:18:44 narazie nic a co do tego dir'a z cmd to ja chcę to do zmiennej wczytać a nie napis wyświetlić :D znalazłem coś takiego #include <stddef.h> #include <stdio.h> #include <sys/types.h> #include <dirent.h> int main (void) { DIR *dp; struct dirent *ep; dp = opendir ("./"); if (dp != NULL) { while (ep = readdir (dp)) puts (ep->d_name); (void) closedir (dp); } else { perror ("Nie mozna otworzyc katalogu"); } return 0; }
ale brakuję mi paru bibliotek jak by ktoś był taki dobry i by mógł mi spakować cały folder include (najlepiej od visual studio 2010) to bym był bardzo wdzięczny :D a co do tego kodu co dałęm wyżej to to bardzo przypomina borlanda chodźby nawet to: (void) closedir (dp); nie wiadomo co to jest |
|
Dragonit |
» 2011-03-01 23:30:44 #include <stddef.h> i #include <sys/types.h> i są tutaj zbędne. A poza tym mi to działa pod starym dev. closedir: closedir -- Zamyka otwarty wskaźnik katalogu Opis: void closedir ( resource uchwyt ) Zamyka wskaźnik katalogu uchwyt. Wskaźnik katalogu musi być poprawny i musi wskazywać na katalog poprawnie otwarty przez opendir(). Parametry: uchwyt Uchwyt katalogu typu zasób uprzednio otwarty przez opendir(). opendir: opendir -- Otwiera katalog Opis: resource opendir ( string path [, resource context] ) Zwraca wskaźnik do otwartego katalogu, który może być następnie wykorzystany przez closedir(), readdir(), and rewinddir() calls. Parametry: path Ścieżka do katalogu który ma zostać otwarty context Po opis parametru context, sięgnij do the streams section Żródło: http://compzone.org/ |
|
» 2011-03-01 23:59:54 |
|
« 1 » 2 |