Kurs C++ Podstawy, Rozdzial 19; zadanie domowe.
Ostatnio zmodyfikowano 2011-03-03 13:21
Lukaszzz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kurs C++ Podstawy, Rozdzial 19; zadanie domowe. » 2011-03-03 12:47:42 Wykonałem zadanie, ale nie zgodnie z poleceniem, tzn zmienilem troche kod u dołu. Pod spodem wkleiłem program przy którym wyskakuje mi bląd "void value not ignored as it ought to be". Nie wiem jak zrobić, żeby ta linijka -->int iSuma = obliczSume( tablica, 999 ); <-- przyjęła informację z funkcji "obliczSume". Czy to w ogóle wykonalne? Może ciało funckji powinno wyglądać inaczej? Z góry dziękuje za pomoc.
#include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib> using namespace std;
void wylosujLiczby( int tablica[], int liczba, int a, int b ) { srand( time( NULL ) ); b = b - 5; a = a + 2; int p = 0; do { tablica[ p ] =( rand() % b ) + a; p++; } while( p < liczba ); }
void wypiszLiczby( int tablica[], int liczba ) { int p = 0; do { cout << tablica[ p ] << ", "; p++; } while( p < liczba ); }
void obliczSume( int tablica[], int liczba ) { int a = 0; int p = 0; do { a += tablica[ p ]; p++; } while( p < liczba ); }
int main() { int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 10 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); int iSuma = obliczSume( tablica, 999 ); std::cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << std::endl; return 0; }
|
|
DejaVu |
» 2011-03-03 12:55:40 W kodzie masz linijkę wywołującą funkcję obliczSume:
int iSuma = obliczSume( tablica, 999 );
Funkcja ta nie zwraca wartości, a Ty chcesz ją odczytać. Zrób zadanie tak by było zgodne z jego treścią :) |
|
Lukaszzz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-03-03 13:21:47 Dzięki już działa :) |
|
« 1 » |