komunikat: "excepted init-declarator before '<' token")
Ostatnio zmodyfikowano 2008-10-24 15:50
invisiblekid Temat założony przez niniejszego użytkownika |
komunikat: "excepted init-declarator before '<' token") » 2008-10-24 15:12:01 Ten temat dotyczy błędów w piku nagłówkowym. Zamieszczam go tu: #ifndef funkcje_hpp #define funkcje_hpp
#include<iostream> #include<vector> #include<conio.h> #include "console.hpp"
extern bool koniec = false; extern vector < int > tablica;
extern int wypiszCiag(); extern void wyswietlKomunikaty(); extern int wypiszCiag(); extern int pobierzCiag(); extern void menu(); extern void wykonaj();
#endif
Problemem tutaj jest nieprawidlowa deklaracje vectora (komunikat: "excepted init-declarator before '<' token") /edit: Dodam jeszcze, że w "moim problematycznym programie" mam problem z menu (opisany w odzielnym temacie pod takim samym tytułem- jak ktoś ma sugestię może się nią podzielić) /edit2: Jest też problem z taką linijką w pliku głównym: Mianowicie kompilator wyswietla błąd następującej treści: "in file included from main.cpp". Nie wiem jak to interpretować. Pozdrawiam :d |
|
DejaVu |
» 2008-10-24 15:25:03 O ile dobrze pamiętam to nie można nadawać domyślnej wartości zmiennej oznaczonej jako external. extern bool koniec; extern std::vector < int > tablica; W przypadku vector'a to nie dodałeś prefixa przestrzeni nazw. /edit: In file included from main.cpp (...)
Oznacza: W pliku dołączonym do main.hpp wystąpiły następujące błędy: (...) |
|
» 2008-10-24 15:39:07 Ok, thank you very much. W takim razie jak nadac wartość zmiennej "koniec". Czy tak: extern bool koniec; koniec = false;
Czy może jakoś inaczej ze względu na externalność tej zminnej? /edit: Czy mam nadać tej zmiennej wartość w pliku głównym a przez to, że jest ona globalna jej wartość dalej pójdzie z świat? Czy tak? |
|
» 2008-10-24 15:50:02 Ok, już sobie odpowiedziałem na te pytania, program działa <jupi>! Teraz powracam do zagadnienia manu Dziekuję panu za pomoc :D |
|
« 1 » |