szyx_yankez |
» 2011-03-24 18:46:29 Są po prostu lepsze alternatywy, choćby SDL, |
Hahahaha, to mnie rozwaliłeś...
była z resztą biblioteka 2D oparta na OpenGL. |
Allegro5 jest oparte na OpenGl i Directx(można wybrać). |
|
Mrowqa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-03-24 18:49:33 No dobra ... Kurs Ci pewnie trochę zajmie, nie mówiąc, że jak wyjdzie Allegro 6 to całkiem inna bajka ... Trochę się pogubiłem ;D To co ( wg Was ) jest najlepsze do nauki tak na początek ? Dodam, że jeszcze czytam Grębosza "Symfonia C++" i niedługo będę mieć prawdopodobnie "Pasję C++" ... Co do biblioteki: to którą rekomendujecie ? + jakiś prosty kursik :D Chciałbym wreszcie napisać coś satysfakcjonującego ;P Nie chcę się nudzić chodząc po necie i czytając coś lub oglądając, nie mówiąc już o np. graniu w kółko i krzyżyk ;D PS co to tak dokładnie WinAPI ? ;D i czy opłaca się uczyć ( zdaję mi się, że na 99,9% tak ). Do czego służy, i czy wykorzystują jakieś ine biblioteki to ... ( to takie moje mniej ważne pytanie poboczne ;D )
EDIT: "allegro4 i allegro5 to w sumie dwie różne biblioteki." Szkoda się uczyć, bo to oznacza jedno: Allegro 4 nie będzie rozwijane - bo wyszło 5 ( ale to zupełnie co innego ;D ), i tak wyjdzie 6 itd ... PS szkoda się uczyć - jak dla mnie ( jestem początkujący ;D )
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
McAffey |
» 2011-03-24 18:55:13 |
|
szyx_yankez |
» 2011-03-24 18:56:29 Trochę się pogubiłem ;D To co ( wg Was ) jest najlepsze do nauki tak na początek ? |
Każdy poleca co innego, ale głównie te biblioteki: Sdl, Sfml, Allegro4, Allegro5, proponuję Ci zobaczyć jak wyglądają programy napisane w każdej znich i samemu zdecydować.
Szkoda się uczyć, bo to oznacza jedno: Allegro 4 nie będzie rozwijane - bo wyszło 5 ( ale to zupełnie co innego ;D ), i tak wyjdzie 6 itd ... |
Allegro4 jest nadal rozwijane.
Allegro5 tworzone jest od roku 2002, w 2006 wyszły pierwsze niestabilne wersję a dopiero miesiąc temu wyszła pierwsza wpełni stabilna(oficjalnie) wersja 5.0.0. A Allegro6 nawet w planach nie ma, więc bierz się za Allegro5, nawet jakby miało powstać Allegro6 to nie wcześniej niż przed rokiem 2015-17. |
|
» 2011-03-24 19:08:25 Na razie popatrzyłem na SFML, tak po za tym, wolę poczekać na Twój kompletny kurs, mam nadzieję, że będzie łatwy ;)
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
szyx_yankez |
» 2011-03-24 19:12:53 Też mam taką nadzieję... |
|
» 2011-03-24 19:15:21 Można się dowiedzieć za ile będzie on tak mniej więcej skończony ? ;D
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
pekfos |
» 2011-03-24 19:17:15 tego typu biblioteki są obszerne. lepiej poszukaj oficjalnej dokumentacji. |
|
1 « 2 » 3 4 |