Problem z strukturo danych.
Ostatnio zmodyfikowano 2008-10-29 00:04
Fletcher Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z strukturo danych. » 2008-10-28 17:11:14 Mam problem czemu ten kod nie chce się skompilować ?? #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { struct OsobaST { string imie; string nazwisko; string telefon; }; cin >> nowa_osoba.imie; cin >> nowa_osoba.nazwisko; cin >> nowa_osoba.telefon; cin >> nowa_osoba.wiek; cout << nowa_osoba.imie << " " << nowa_osoba.nazwisko << endl; cout << "tel: " << nowa_osoba.telefon << " wiek: " << nowa_osoba.wiek << endl; getch(); return( 0 ) ' } |
|
DeBugger |
» 2008-10-28 17:18:37 Ę? return(0)' //Edit: A gdzie masz deklarację zmiennej struktury? Np. nowa_osoba? OsobaST nowa_osoba; //Edit2: A gdzie: |
|
» 2008-10-28 17:34:14 Mógł byś napisać jak to wszystko powinno wyglądać ? *EDIT Dobra już nie trzeba, dzięki za pomoc. P.S Czy napisanie tej książki telefonicznej będzie stanowiło jakiś problem dla osoby początkującej? W sumie przeraża mnie to jak patrze na ten kod... I czy nie lepiej by było przed napisaniem tego powtórzyć sobie wszystko na spokojnie? |
|
DeBugger |
» 2008-10-28 17:44:35 #include <iostream> #include <conio.h> #include <string> using namespace std; struct OsobaST { string imie; string nazwisko; string telefon; int wiek; }; OsobaST nowa_osoba;
int main() { cin >> nowa_osoba.imie; cin >> nowa_osoba.nazwisko; cin >> nowa_osoba.telefon; cin >> nowa_osoba.wiek; cout << nowa_osoba.imie << " " << nowa_osoba.nazwisko << endl; cout << "tel: " << nowa_osoba.telefon << " wiek: " << nowa_osoba.wiek << endl; getch(); return( 0 ); } |
|
» 2008-10-28 17:49:56 Dzięki... A jeszcze jedno apropo #include <string> jak tego nie napisze to też działa wszystko normalnie. |
|
DeBugger |
» 2008-10-28 17:51:47 Hmm... Nie zapisujesz #include string? Nie słyszałem o czymś takim. Przecież preprocesor... Eh... Pokaż zmodyfikowany kod przez ciebie. |
|
» 2008-10-28 18:01:53 W sumie w tej lekcji w kodzie nic nie było o #include<string> A oto kod #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { struct OsobaST { string imie; string nazwisko; string telefon; string wiek; }; OsobaST nowa_osoba; cin >> nowa_osoba.imie; cin >> nowa_osoba.nazwisko; cin >> nowa_osoba.telefon; cin >> nowa_osoba.wiek; cout << nowa_osoba.imie << " " << nowa_osoba.nazwisko << endl; cout << "tel: " << nowa_osoba.telefon << " wiek: " << nowa_osoba.wiek << endl; getch(); return( 0 ); } |
|
DeBugger |
» 2008-10-28 18:07:53 Faktyk. Kompilowałem bez tej biblioteki, i... działa. Dziwne. Bardzo dziwne. Bardzo dziwaczne. Coś z preprocesorem? |
|
« 1 » 2 |