Problem z strukturo danych.
Ostatnio zmodyfikowano 2008-10-29 00:04
Fletcher Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
Problem z strukturo danych. » 2008-10-28 17:11:14 Mam problem czemu ten kod nie chce się skompilować ?? #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() {     struct OsobaST     {         string imie;         string nazwisko;         string telefon;     };               cin >> nowa_osoba.imie;     cin >> nowa_osoba.nazwisko;     cin >> nowa_osoba.telefon;     cin >> nowa_osoba.wiek;     cout << nowa_osoba.imie << " " << nowa_osoba.nazwisko << endl;     cout << "tel: " << nowa_osoba.telefon << " wiek: " << nowa_osoba.wiek << endl;               getch();     return( 0 ) ' }  | 
 | 
DeBugger  | 
» 2008-10-28 17:18:37 Ę? return(0)' //Edit: A gdzie masz deklarację zmiennej struktury? Np. nowa_osoba? OsobaST nowa_osoba; //Edit2: A gdzie:  | 
 | 
» 2008-10-28 17:34:14 Mógł byś napisać jak to wszystko powinno wyglądać ? *EDIT Dobra już nie trzeba, dzięki za pomoc. P.S Czy napisanie tej książki telefonicznej będzie stanowiło jakiś problem dla osoby początkującej? W sumie przeraża mnie to  jak patrze na ten kod... I czy nie lepiej by było przed napisaniem tego powtórzyć sobie wszystko na spokojnie?   | 
 | 
DeBugger  | 
» 2008-10-28 17:44:35 #include <iostream> #include <conio.h> #include <string>   using namespace std; struct OsobaST {     string imie;     string nazwisko;     string telefon;     int wiek; };  OsobaST nowa_osoba; 
  int main() {               cin >> nowa_osoba.imie;     cin >> nowa_osoba.nazwisko;     cin >> nowa_osoba.telefon;     cin >> nowa_osoba.wiek;     cout << nowa_osoba.imie << " " << nowa_osoba.nazwisko << endl;     cout << "tel: " << nowa_osoba.telefon << " wiek: " << nowa_osoba.wiek << endl;          getch();     return( 0 ); }  | 
 | 
» 2008-10-28 17:49:56 Dzięki... A jeszcze jedno apropo #include <string> jak tego nie napisze to też działa wszystko normalnie.  | 
 | 
DeBugger  | 
» 2008-10-28 17:51:47 Hmm... Nie zapisujesz #include string? Nie słyszałem o czymś takim. Przecież preprocesor... Eh... Pokaż zmodyfikowany kod przez ciebie.  | 
 | 
» 2008-10-28 18:01:53 W sumie w tej lekcji w kodzie nic nie było o #include<string> A oto kod #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() {               struct OsobaST     {         string imie;         string nazwisko;         string telefon;         string wiek;     };     OsobaST nowa_osoba;          cin >> nowa_osoba.imie;     cin >> nowa_osoba.nazwisko;     cin >> nowa_osoba.telefon;     cin >> nowa_osoba.wiek;     cout << nowa_osoba.imie << " " << nowa_osoba.nazwisko << endl;     cout << "tel: " << nowa_osoba.telefon << " wiek: " << nowa_osoba.wiek << endl;               getch();     return( 0 ); }  | 
 | 
DeBugger  | 
» 2008-10-28 18:07:53 Faktyk. Kompilowałem bez tej biblioteki, i... działa. Dziwne. Bardzo dziwne. Bardzo dziwaczne. Coś z preprocesorem?  | 
 | 
|  « 1 »  2 |