Kalkulator
Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-01 18:20
Elano92 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kalkulator » 2011-04-01 17:37:45 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int liczba; float a; float b; int cyfra; do { cout << "Kalkulator 1.00 \n" << endl; cout << "podaj a" << endl; cin >> a; cout << "podaj b" << endl; cin >> b; cout << " 1.Dodawanie \n 2.Odejmowanie \n 3.Mnozenie \n 4.Dzielenie \n"; cin >> cyfra; switch( cyfra ) { case 1: cout << "wynik dodawania: " << a + b << endl; break; case 2: cout << "Wynik odejmowania: " << a - b << endl; break; case 3: cout << "Wynik Mnozenia: " << a * b << endl; break; case 4: cout << "Wynik dzielenia: " << a / b << endl; break; default: cout << "ten kalkulator nie posiada takich funkcji" << endl; break; } cout << "Jezeli chcesz liczyc wcisnij 1 jezeli zakonczyc kalkulator wcisnij 2 \n" << endl; cin >> liczba; } while( liczba != 2 ); cout << "Koniec" << endl; system( "pause" ); return 0; }
Otóź chciałbym załączyć do while w switchu , tak abym miał 1.dodawanie.2odejmowanie itd.... i 5 rezygnuj i gdy wcisne 5 program zakończy swoje działanie |
|
McAffey |
» 2011-04-01 17:42:48 No a z czym konkretnie masz problem ? |
|
» 2011-04-01 17:44:31 Jak wybieram czy dodaje,odejmuje , mnozy ,dzieli to chcę żeby tam jeszcze była opcja rezygnuj i jak nacisne 5 to wyłączy mi program ,a nie umiem tego zrobić |
|
SeaMonster131 |
» 2011-04-01 17:46:56 Chodzi Ci że jak w pętli naciśniesz 2 to sie program wyłączy tak? To w takim razie zrób tak w tej pętli: Po słowie break; pętla zakończy swoje działanie. :) |
|
» 2011-04-01 17:48:17 Ale ja to muszę z do whilem zrobić ;/ |
|
eVerr |
Odpowiedz » 2011-04-01 17:49:45 Najlepiej while wstaw (cyfra != 5). No i wiadomo do switcha dodaj 5 przypadek, że program kończy działanie, a następnie sprawdzi się warunek while i wyskoczy z while po czym zakończy działanie programu. |
|
» 2011-04-01 17:50:29 jak tak robiłem i za while dałem "}" to miałem problem z tymi klamrami "}"
#include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int liczba; float a; float b; int cyfra; do { cout << "Kalkulator 1.00 \n" << endl; cout << "podaj a" << endl; cin >> a; cout << "podaj b" << endl; cin >> b; cout << " 1.Dodawanie \n 2.Odejmowanie \n 3.Mnozenie \n 4.Dzielenie \n"; cin >> cyfra; switch( cyfra ) { case 1: cout << "wynik dodawania: " << a + b << endl; break; case 2: cout << "Wynik odejmowania: " << a - b << endl; break; case 3: cout << "Wynik Mnozenia: " << a * b << endl; break; case 4: cout << "Wynik dzielenia: " << a / b << endl; break; case 5: while( liczba != 5 ); } cout << "koniec" << endl; break; default: cout << "ten kalkulator nie posiada takich funkcji" << endl; break; } system( "pause" ); return 0; }
|
|
eVerr |
Odpowiedz » 2011-04-01 17:52:16 ale while ma być na swoim miejscu, znaczy się tak jak napisałeś w tym programie wyżej. Tak nie można robić jak zrobiłeś to przed chwilą! while ma być tam gdzie wcześniej i z warunkiem (cyfra != 5) |
|
« 1 » 2 3 |