Losowanie bez powtórzen
Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-01 21:33
Elano92 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Losowanie bez powtórzen » 2011-04-01 18:31:20 #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
bool czyBylaWylosowana( int iLiczba, int tab[], int ile ) { if( ile <= 0 ) return false; int i = 0; do { if( tab[ i ] == iLiczba ) return true; i++; } while( i < ile ); return false; }
int wylosuj() { return( rand() % 10 ) + 1; }
int main() { srand( time( 0 ) ); int wylosowane[ 5 ]; int wylosowanych = 0; do { int liczba = wylosuj(); if( czyBylaWylosowana( liczba, wylosowane, wylosowanych ) == false ) { wylosowane[ wylosowanych ] = liczba; wylosowanych++; } } while( wylosowanych < 5 ); wylosowanych = 0; do { std::cout << wylosowane[ wylosowanych ] << std::endl; wylosowanych++; } while( wylosowanych < 5 ); return 0; } Czy podjął by się ktoś na zamianę tego na fora?? bo jak widzę tyle znaków to nie mogę dojść co do czego i naprawdę to nie jest łatwe dla początkującego |
|
Gabes |
» 2011-04-01 19:24:10 Śmieszny jesteś - zacznij nauke C++. |
|
szyx_yankez |
» 2011-04-01 20:13:04 Czy podjął by się ktoś na zamianę tego na fora? |
Czego konkretnie? Pętli do...while na for ?
|
|
Elano92 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-04-01 20:27:51 "Śmieszny jesteś - zacznij nauke C++." Nie pisz takich rzeczy .... Po prostu to nie jest dla mnie zrozumiałe..... I według mnie for powinien być wcześniej w poradniku bo jest o wiele krótszy i łatwiejszy , tylko nie potrafię zamienić tego na fora ;/ |
|
malan |
» 2011-04-01 21:33:28 Śmieszny jesteś - zacznij nauke C++. |
Następny, który zapomniał, że kiedyś "Hello Worda!" nie umiał napisać z pamięci... @Elano92: for (...) jest o wiele krótszy i łatwiejszy , tylko nie potrafię zamienić tego na fora |
Więc jak to jest w końcu? for jest łatwy, czy nie potrafisz go zastosować w powyższym kodzie? ;) Tak trochę zaprzeczyłeś samemu sobie ;p. Hm, weź kartkę i długopis/ołówek/karetkę/flamaster/pisak/farbki/cienkopis/pióro/ i opisz for , tzn. co znajduje się pomiędzy średnikami... for( @1? ; @2? ; @3? ) Następnie spójrz na kod z kursu i postaraj się odnaleźć w nim @1, @2 i @3. Podpowiem, że @3 niekoniecznie musi znajdować się w samym for . Rozumiesz co mam na myśli? ;) |
|
« 1 » |