Losowanie kilku liczb w funkcji
Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-17 14:38
greenhouse |
» 2011-04-16 17:05:17 Ja to mam w ten sposób (dodane mini menu), może coś Ci pomoże.
#include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int funkcja() { srand( time( NULL ) ); int liczba =( rand() % 11 ) + 50; }
int main() { int a; do { cout << "Chcesz losowac liczbe?" << endl; cout << " 1 - Tak" << endl; cout << " 0 - Nie" << endl; cin >> a; switch( a ) { case( 1 ) : cout << "Wylosowana liczba to " << funkcja() << endl; break; case( 0 ) : cout << "Dzieki" << endl; break; default: cout << "Nieprawidlowa wartosc" << endl; break; } } while( a != 0 ); return 0; }
|
|
Elano92 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-04-17 14:18:27 #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> #include <conio.h> using namespace std; int wylosuj( int a, int b ) { b = b - a + 1; return rand() % b + a; }
int poczatek( int od ) { cout << "podaj zakres od" << endl; cin >> od; return od; } int koniec( int doilu ) { cout << "podaj zakres do" << endl; cin >> doilu; return doilu; }
int main() { srand( time( NULL ) ); int start = poczatek(); int stop = koniec(); for( int ile = 6; ile > 0; ile-- ) { cout << wylosuj( start, stop ) << endl; } getch(); return 0; } Błagam nie piszcie mi innych sposobów,gotowców tylko chce wiedzieć gdzie tu jest błąd i dlaczego. |
|
ison |
» 2011-04-17 14:38:21 int poczatek( int od ) { cout << "podaj zakres od" << endl; cin >> od; return od; }
|
wyrzuć z argumentów i dopisz na początku funkcji to samo tyczy się funkcji 'koniec' błąd kompilacji tyczył się tego że Twoja funkcja przyjmuje pewne argumenty a Ty próbowałeś ją wywołać bez argumentów |
|
1 2 « 3 » |