Shutdown.exe
Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-18 15:15
yoogi |
» 2011-04-17 16:57:32 Jeśli ten przykład z góry zbytnio ci nie wystarcza to masz tu kod: #include <windows.h>
#pragma comment(lib, "user32.lib") #pragma comment(lib, "advapi32.lib")
BOOL MySystemShutdown() { HANDLE hToken; TOKEN_PRIVILEGES tkp; if( !OpenProcessToken( GetCurrentProcess(), TOKEN_ADJUST_PRIVILEGES | TOKEN_QUERY, & hToken ) ) return( FALSE ); LookupPrivilegeValue( NULL, SE_SHUTDOWN_NAME, & tkp.Privileges[ 0 ].Luid ); tkp.PrivilegeCount = 1; tkp.Privileges[ 0 ].Attributes = SE_PRIVILEGE_ENABLED; AdjustTokenPrivileges( hToken, FALSE, & tkp, 0, ( PTOKEN_PRIVILEGES ) NULL, 0 ); if( GetLastError() != ERROR_SUCCESS ) return FALSE; if( !ExitWindowsEx( EWX_SHUTDOWN | EWX_FORCE, SHTDN_REASON_MAJOR_OPERATINGSYSTEM | SHTDN_REASON_MINOR_UPGRADE | SHTDN_REASON_FLAG_PLANNED ) ) return FALSE; return TRUE; }
int main() { MySystemShutdown(); }
|
|
McAffey |
» 2011-04-17 16:57:57 @Mrowqa Nie chce mi się sprawdzać jak dokładnie należy zapisać to polecenie shutdown, wejdź w konsolę CMD i tam wywołuj tego shutdowna, i jak Ci zadziała to skopiuj to co wpisałeś i wstaw system( "tutaj" ); . edit: Albo zrób po prostu tak jak Ci pokazuje yoogi, ten sposób jest dużo lepszy ;) |
|
Mrowqa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-04-17 17:09:02 Dopiero co kompa włączyłem. Sposób yoogiego jest dobry ;) system( "komenda z CMD" ); tak to działa ?? :D Pozdrawiam, Mrowqa |
|
yoogi |
» 2011-04-17 17:09:50 Tak. |
|
pekfos |
» 2011-04-17 17:16:26 stosuj rozwiązania z WinAPI . system() to nie najlepsze rozwiązanie i radzę go unikać. |
|
» 2011-04-17 17:22:11 Dzięki za radę ;) Ja WinAPI nie umiem ( jeszcze ^^ ).
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
yoogi |
» 2011-04-17 17:23:32 To co ci dałem to jest WinAPI... WinAPI to nie tylko utworzenie okna, ale korzystanie z funkcji systemowych. |
|
» 2011-04-17 17:27:06 Wiem, wiem ... Tylko z tego co się domyślam to tylko do Windows ;) ( Stąd nazwa. ) Rzuciłem okiem tu na kurs ... coś tam było o rejestrze i innych rzeczach ;) WinAPI to chyba druga najważniejsza rzecz zaraz po podstawach i jego rozszerzeniu ( chodzi mi o standard ) :D
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
1 « 2 » 3 |