Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Shutdown.exe

Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-18 15:15
Autor Wiadomość
malan
» 2011-04-17 20:30:57
WinAPI to chyba druga najważniejsza rzecz zaraz po podstawach i jego rozszerzeniu(...)
Nie.
Zapomnij w ogóle o
system
,
ShellExecute
 też odradzają. CreateProcess Function (msdn) - tym się zainteresuj (no i funkcjami, które podali koledzy wyżej).
P-31019
Mrowqa
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2011-04-18 08:05:47
Dobra ...
I tak pytałem z ciekawości ;) Podstawy znam i uczę się dalej ( z "Symfonii C++" Grębosza ;D powoli mi to idzie - grunt, że skutecznie :D ). Co później ( po "Pasji C++" ) ? Nie wiem :D Może WinAPI :D Zobaczy się jeszcze ...

Pozdrawiam,
Mrowqa
P-31092
pekfos
» 2011-04-18 14:32:58
To co ci dałem to jest WinAPI...
nie pisałem do ciebie tylko do Mrowqa zafascynowanego funkcją system()
WinAPI to nie tylko utworzenie okna, ale korzystanie z funkcji systemowych.
jeżeli mówisz o system() to należy do libC (czyt. biblioteki standardowej C) na której oparte jest WinAPI a nie do samego WinAPI.
P-31103
Elaine
» 2011-04-18 14:37:45
jeżeli mówisz o system() to należy do libC (czyt. biblioteki standardowej C) na której oparte jest WinAPI a nie do samego WinAPI.
Jesteś tego pewien?
P-31104
pekfos
» 2011-04-18 14:54:00
Jesteś tego pewien?
... byłem. zważywszy że to przytaczasz to albo jest to nieścisłe albo nieprawdziwe.
jednak skoro libC jest ustandaryzowane to powinno być takie same pod każdym systemem. ale wątpię by operowało bezpośrednio na przerwaniach BIOSu, zatem musi mieć jakąś podstawę opakowującą podstawowe operacje I/O. pytanie zatem co kryje się pod nazwą Windows Application Programing Interface? to co jest interfejsem używanym przy pisaniu aplikacji czy też cały kod Windowsa? zatem nie jestem pewien, i najprawdopodobniej jestem w błędzie.
P-31105
Elaine
» 2011-04-18 15:05:50
jednak skoro libC jest ustandaryzowane to powinno być takie same pod każdym systemem.
Ustandaryzowany jest interfejs, nie implementacja - ta z oczywistych powodów jest różna na różnych systemach (może być nawet różna na różnych wersjach tego samego systemu).
ale wątpię by operowało bezpośrednio na przerwaniach BIOSu
Nie operuje, nie ma nawet do tego dostępu. Raz, że biblioteka standardowa C jest kodem trybu użytkownika, więc system na to nie pozwoli, dwa, że żaden szanujący się system tak czy siak nie korzysta z BIOSu (a nawet, jakby chciał, to zwykle i tak nie może).
zatem musi mieć jakąś podstawę opakowującą podstawowe operacje I/O
I najczęściej jest to API systemu.
pytanie zatem co kryje się pod nazwą Windows Application Programing Interface? to co jest interfejsem używanym przy pisaniu aplikacji czy też cały kod Windowsa?
Jak sama nazwa wskazuje, jest to interfejs używany przy tworzeniu aplikacji.
P-31106
pekfos
» 2011-04-18 15:15:50
czyli mój błąd :)
P-31107
1 2 « 3 »
Poprzednia strona Strona 3 z 3