Zadanko
Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-18 23:16
verst Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanko » 2011-04-18 23:09:25 Z góry sorki za tak proste pytanie, ale dopiero zaczynam i na koncie mam nie cale 4h nauki :D O toż problem polega z zadaniem domowym które brzmi następująco: Napisz program, który wylosuje 999 liczb całkowitych z zakresu od 4 do 10 włącznie, wypisze te wartości na ekran, po czym zsumuje je i wynik wypisze na ekran. Program ma wykorzystywać tablicę, która zostanie najpierw wypełniona liczbami losowymi z określonego przedziału, a następnie wynik zostanie obliczony na podstawie zawartości całej tablicy. Poprzedni dokument
Napisałem program który wyświetla liczby lecz nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. O to moje wypocinki :D #include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib> int main() { srand( time( NULL ) ); int tab[ 999 ]; int licznik = 0; do { tab[ licznik ] =( rand() % 6 ) + 5; licznik++; } while( licznik < 999 ); std::cout << "Wolosowane liczby: \n"; licznik = 0; do { std::cout << tab[ licznik ] << " \n"; licznik++; } while( licznik < 999 ); return 0; }
Proszę o pomoc. |
|
ison |
» 2011-04-18 23:16:15 #include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib>
int main() { srand( time( NULL ) ); int tab[ 999 ]; int licznik = 0; do { tab[ licznik ] =( rand() % 7 ) + 4; licznik++; } while( licznik < 999 ); std::cout << "Wolosowane liczby: \n"; licznik = 0; int suma = 0; do { std::cout << tab[ licznik ] << " \n"; suma += tab[ licznik ]; licznik++; } while( licznik < 999 ); std::cout << "Suma wylosowanych liczb: " << suma << "\n"; return 0; }
|
|
« 1 » |