Lekcja 14 - Praca Domowa.
Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-23 15:07
MusicWarrior Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Lekcja 14 - Praca Domowa. » 2011-04-23 13:47:55 Kolejny raz piszę z problemem. Tym razem... Nie wiem kompletnie jak rozwiązać zadanie.
>>>Napisz prosty kalkulator dla dwóch liczb, obsługujący cztery działania matematycznie: +, -, * i /. Wykorzystaj zdobytą z niniejszego rozdziału.
Domyślam się, że chodziło autorowi o wykorzystanie wiedzy z rozdziału. Czyli użycie warunku wielokrotnego wyboru switch ... case. Z napisaniem prostego kalkulatora dla 2 liczb nie miałbym problemu. Jednak jak i gdzie użyć switch ... case? |
|
SeaMonster131 |
» 2011-04-23 13:54:45 char znak;
switch( znak ) { case '+': dodaj(); break; case '-': odejmij(); break; case '*': pomnoz(); break; case '/': podziel(); break; } Jakoś tak :) |
|
MusicWarrior Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-04-23 13:57:28 Czemu Cię nie ma na gg?! :)) Nie do końca to rozkminiam, ale wydaje mi się, że wystarczająco dużo mi pomogłeś. Spróbuję napisać to sam. Dzięki! Jakby ktoś potrzebował... To moje rozwiązanie: int main() { int zmienna; int zmienna2; char dzialanie; cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; cin >> zmienna; cout << "Podaj druga liczbe: "; cin >> zmienna2; cout << "Wybierz dzialanie (+ - * /): "; cin >> dzialanie; switch( dzialanie ) { case '+': cout << "Pierwsza liczba + druga liczba = " << zmienna + zmienna2 << endl; break; case '-': cout << "Pierwsza liczba - druga liczba = " << zmienna - zmienna2 << endl; break; case '*': cout << "Pierwsza liczba * druga liczba = " << zmienna * zmienna2 << endl; break; case '/': cout << "Pierwsza liczba / druga liczba = " << zmienna / zmienna2 << endl; break; } getch(); }
:) |
|
Mrowqa |
» 2011-04-23 15:07:26 int liczba1, liczba2; znak dzialanie;
cout << "Podaj dzialanie: "; cin >> liczba1 >> dzialanie >> liczba2;
To taka mała rada ;) |
|
« 1 » |