Obsluga strumienia wejsciowego.
Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-25 00:04
Maniek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Obsluga strumienia wejsciowego. » 2011-04-24 16:17:44 Witam właśnie rozwiązuje zadanie z tego kursu : http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Podstawy /Obsluga-strumienia-wejsciowego/12
i mam pytanie jak zrobić żeby zmienna bool sprawdzała czy jest dobrze czy źle ja zrobiłem tak ale ciągle pokazuje 1.
#include <iostream> #include <cstdio> int main() { int a; float b; float c; std::cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; std::cin >> a; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj druga liczbe: "; std::cin >> b; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj trzecia liczbe: "; std::cin >> c; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba pierwsza to = " << a << " Wczytano ? " << sizeof( bool ) << std::endl; std::cout << "Liczba druga to = " << b << " Wczytano ? " << sizeof( bool ) << std::endl; std::cout << "Liczba trzecia to = " << c << " Wczytano ? " << sizeof( bool ) << std::endl; return 0; }
|
|
Mrowqa |
» 2011-04-24 16:31:57 zmienna bool pokazuje wartości prawda/fałsz, przy czym --> fałsz to zero, a prawda to jeden. W twoim przypadku pytasz się ciągle o wielkość zmiennej typu bool w bajtach ;) |
|
» 2011-04-24 16:33:14 Czyli co muszę zmienić żeby zadziałało ???? |
|
Mrowqa |
» 2011-04-24 16:39:11 Radzę Ci wrócić do lekcji i przerobić materiał od nowa ... Jeśli wczytujesz liczbę, od razu ją wypisuj i użyj funkcji: cin.clear(); cin.sync(); cin >> liczba; cout << "liczba: " << liczba << "wczytano poprawnie( 1-tak, 0-nie ): " << cin.good();
Powinieneś widzieć co oznacza co - jeśli nie wiesz - wróć do lekcji ;) |
|
» 2011-04-24 20:27:51 A jak to zrobić z użyciem komendy Bool ???? |
|
Mrowqa |
» 2011-04-24 20:41:37 bool to nie komenda, to typ zmiennej ... możesz tak: bool wczytywanie1 = cin.good();
cout << << "wczytano ?" << wczytywanie1;
|
|
» 2011-04-24 20:43:48 dzięki a tak poza tym to fajna strona i forum szybkie odpowiedzi dużo kursów :) |
|
Mrowqa |
» 2011-04-24 20:48:07 Szybkie forum -> zależne od czasu ( dzień, godzina ... ) i użytkowników ;) Szkoda, że dużo jest początkujących a mało tych zaawansowanych ... Ja czasem jak mam problem to muszę sobie poczekać ;)
PS w tym czasie mogę pomagać początkującym :D |
|
« 1 » 2 3 |