Obsluga strumienia wejsciowego.
Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-25 00:04
Maniek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-04-24 21:47:19 Nadal mam problem zrobiłem tak : #include <iostream> #include <cstdio> int main() { int a; float b; float c; std::cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; std::cin >> a; bool udaloSie1 = cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj druga liczbe: "; std::cin >> b; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj trzecia liczbe: "; std::cin >> c; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba pierwsza to = " << a << " Wczytano ? " << std::endl; std::cout << "Liczba druga to = " << b << " Wczytano ? " << std::endl; std::cout << "Liczba trzecia to = " << c << " Wczytano ? " << std::endl; return 0; }
Ps. Czy z tej książki nauczę się jak napisać prostą grę 2D albo odtwarzacz do muzyki. |
|
Mrowqa |
» 2011-04-24 21:52:38 Błędy -> * po KAŻDYM wczytaniu ( czyli cin >> liczba; rób nową zmienną 'bool' ;) tzn czySieUdalo1, czySieUdalo2 itd ... * cout << "liczba1: " << liczba << " wczytano? " << czySieUdalo1 << endl; ;) zapomniałeś wypisać ;D Z tej książki się nie dowiesz jak coś takiego zrobić ... tam po prsotu się uczysz standardu - nie wiesz co to jest - ale polecam Ci książkę. Do zaawansowanych aplikacji będziesz się uczyć odpowiednich bibliotek ... ( np. WinAPI - nie pytaj ) |
|
Maniek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-04-24 21:55:21 Dzięki:) Ja od września idę do technikum informatycznego dam rade do tej pory wykuć c++ żebym mógł jakiś dobry programik okienkowy napisać. EDIT : Zrobiłem tak i wyskakuje że jest błąd z cin w 10 wierszu. #include <iostream> #include <cstdio> int main() { int a; float b; float c; std::cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; std::cin >> a; bool udaloSie1 = cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj druga liczbe: "; std::cin >> b; bool udaloSie2 = cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj trzecia liczbe: "; std::cin >> c; bool udaloSie3 = cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba pierwsza to = " << a << " Wczytano ? " << udaloSie1 << std::endl; std::cout << "Liczba druga to = " << b << " Wczytano ? " << udaloSie2 << std::endl; std::cout << "Liczba trzecia to = " << c << " Wczytano ? " << udaloSie3 << std::endl; return 0; }
EDIT 2 : Zapomniałem dodać "std::" do "cin" bool udaloSie1 = std::cin.good(); Już działa dzięki wszystkim za pomoc. |
|
DejaVu |
» 2011-04-25 00:04:57 Ten kurs i tak jest jeszcze kiepski ( bez urazy do autorów - chyba mnie rozumiecie :D ). Radziłbym Ci kupić jakąś książkę do nauki ... Sam czytałem i czytam jeszcze raz "Symfonię C++" Jerzego Grębosza. Polecam Ci tę książkę ;)
|
Symfonia C++ => ponad 1000 stron, czytasz po raz kolejny i polecasz bo taka dobra, że nie zrozumiałeś za pierwszym razem? :P Myślę, że równie krytycznie można się odnieść do polecanej książki jak Ty do kursu o podstawach :P
/edit:
A temat jest rozwiązany i zamknięty, jednak nie mogłem się powstrzymać od skomentowania tego co napisałeś ;p |
|
1 2 « 3 » |