Pętla do ... while (Praca Domowa)
Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-28 15:41
Maniek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pętla do ... while (Praca Domowa) » 2011-04-26 16:01:35 Witam mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co mam zrobić w tej pracy domowej bo przeczytałem kilka razy i nie wszystko zrozumiałem. Czego nie rozumiem w pracy domowej zaznaczę w ramkę. Zadanie domowe * Napisz program, który wczyta liczbę, a następnie wypisze ją na ekranie. Zabezpiecz przed wczytaniem nieprawidłowej liczby. Wykorzystaj do tego celu wiedzę z jednego z poprzednich rozdziałów. Sposób działania programu: 1. Podaj liczbę 2. Jeżeli błąd, wróć do kroku 1. |
3. Wypisz liczbę, która została podana. * Napisz prosty kalkulator, który będzie potrafił dodawać, odejmować, mnożyć i dzielić. Program ten ma działać następująco: 2. Wprowadź liczbę 3. Wybierz działanie (jeżeli liczba różna od 0) 4. Wykonaj obliczenia (jeżeli liczba różna od 0) |
5. Wróć do kroku 1. 6. Jeżeli wprowadzoną liczbą jest 0, zakończ program. Przykładowe menu wyboru działania: [1] Dodawanie [2] Odejmowanie [3] Mnożenie [4] Dzielenie [5] Rezygnuj * Zabezpiecz wcześniej napisany kalkulator przed podawaniem niepoprawnych liczb i operacji. Wykorzystaj wiedzę zdobytą z pierwszego zadania pracy domowej niniejszego rozdziału. Zabezpiecz również w analogiczny sposób przed możliwością wyboru nieprawidłowego działania. |
|
|
Dawidsoni |
» 2011-04-26 17:43:32 Co do tego pierwszego programu to wczytujesz liczbę, jeśli użytkownik nie poda liczby(tylko tekst) to musisz ponownie wczytać tą liczbę. Jeśli użytkownik poda liczbę to ją wypisuje na ekran.
Z tego co zrozumiałem to ten kalkulator ma nie wykonywać obliczeń, jeśli wczytaną liczbą jest 0 i wrócić do początku programu. |
|
» 2011-04-26 18:40:11 ok dzięki zabieram się do pisania jak będę miał jeszcze jakieś pytania dotyczące pętli do...while to tutaj napisze |
|
» 2011-04-26 19:25:51 Nie wiem jak nawet zacząć pisać ten program. Mógłby ktoś go zacząć a ja bym skończył ???? |
|
G.H.O.S.T. |
» 2011-04-26 19:28:20 To widać, że dużo nie wyniosłeś z lekcji. |
|
» 2011-04-26 19:33:50 Znaczy można powiedzieć że w około 50% zrozumiałem lekcje :)
Czyli lepiej będzie jak jeszcze raz przeczytam sobie lekcje ???? |
|
pekfos |
» 2011-04-26 19:34:44 no chyba.. |
|
Dawidsoni |
» 2011-04-26 19:36:05 1. Po prostu użyj pętli, która się kończy jeśli podasz liczbę. Jeśli nie to trwa dalej. Musisz wiedzieć jak sprawdzić, czy podałeś liczbę. Tego ci nie powiem, bo coś z lekcji musisz wynieść, a to gdzieś tam jest. 2. Po prostu kalkulator w pętli. Jeśli użytkownik podaje 0 to sprawdza warunek i wraca do początku pętli. |
|
« 1 » 2 3 4 |