Tłumaczenie kodów programów
Ostatnio zmodyfikowano 2011-05-24 20:52
drobiazgowa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Tłumaczenie kodów programów » 2011-05-24 20:24:12 Zanim wyśle właściwą treść chciałabym zapytać, czy jest ktoś kto mi pomoże w moim problemie? Nie wiem czy zdarzę przeczytać cały kurs, dużo lepiej czyta mi się go niż książkę rozmiarów encyklopedii, tylko czas mnie goni. Pisałam na innym forum i nikt nie udzielił mi pomocy. W dodatku jak słyszę, że jak ktoś nie umie to się nie nauczy i powinien rzucić takie studia, to strasznie mnie to irytuje. Mam dość daleko, a sama ich nie opłacam. Chciałabym się przenieś bliżej, ale muszę mieć wszystkie sprawy z warunkami pozamykane.
Chciałabym umieć C++, staram się, ale nie umiem mówić językiem informatycznym i przez to niestety zawaliłam PP. Może zacznę od tego, że nasza pani dr. zapytała mnie o pętle for. Powiedziałam za co odpowiada, bo przy innych to jej wystarczało, a mnie spytała o wnętrze, wiem, że i=0 - inicjacja, i<10 - warunek i++ - krok pętli.
Czy mogło jej chodzić oto, że nie powiedziałam, że "i" w for obiekt(zmienna) pętli i że jest do dyspozycji w tej pętli? Czy można coś więcej powiedzieć?
Chciałabym jeszcze zapytać czy mogłabym tu liczyć na pomoc w zrozumieniu moich fragmentów kodów z programów? Oczywiście dodam je, jeśli odpowiedź będzie pozytywna i mam nadzieje, że nikt nie będzie wobec mnie złośliwy, nie każdy musi być geniuszem. |
|
DejaVu |
» 2011-05-24 20:52:48 http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-2/Petla-for/294
W zasadzie używanie słowa inicjacja jest nieprawidłowe w programowaniu jeżeli już się czepiać słówek. Generalnie raczej chodzi o ideę, tj. co do czego służy. Programy, które sama napisałaś powinnaś mimo wszystko rozumieć. U nas na forum panuje raczej zasada, że odsyłamy do materiałów, które należy przeczytać by się dowiedzieć aniżeli indywidualne tłumaczenie fragmentów kodu, które składają się de'facto z 'klocków' omówionych w kursach.
/edit:
Co do tej inicjacji to powinno być:
Myślę, że oblewanie za słówka jest trochę chamskie niemniej jednak wydaje mi się, że Pani prowadząca znalazła inne podstawy do oblania np. to, że nie potrafiłaś wytłumaczyć tego co miałaś wewnątrz pętli.
/edit2:
Dodam jeszcze, że kurs z tej strony ( Kurs C++) choć nie jest obszerny to jest napisany poprawnie z punktu widzenia terminologii stosowanej w programowaniu. |
|
« 1 » |