Zadanie domowe z "Obsługa strumienia wejściowego"
Ostatnio zmodyfikowano 2011-05-27 11:48
Matti Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie domowe z "Obsługa strumienia wejściowego" » 2011-05-27 11:22:04 #include <iostream> #include <limits> int main() { int a = 13.3; int b = 123; int c = 33.22; std::cout << "Liczba a= " << a << std::endl; bool aCzySukces = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.ignore( std::numeric_limits < std::streamsize >::max(), '\n' ); std::cout << "Liczba b= " << b << std::endl; bool bCzySukces = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.ignore( std::numeric_limits < std::streamsize >::max(), '\n' ); std::cout << "Liczba c= " << c << std::endl; bool cCzySukces = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.ignore( std::numeric_limits < std::streamsize >::max(), '\n' ); std::cout << "Liczba a = " << a << ". Liczba b = " << b << ". Liczba c = " << c << std::endl; return 0; }
Napisałem to tak, tu na dole w linku jest treść zadania:
http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1 /Obsluga-strumienia-wejsciowego/12
Dobrze to jest? Jestem zielony w programowaniu, zaczynam od tego kursu. |
|
capajera18 |
» 2011-05-27 11:28:26 chcesz wiedzieć jedynie czy jest dobrze ???
Kompiluje ci się bez problemu ??
wstaw kod pomiedzy znaczniki [ cpp ] [/cpp]
NIe próbowałem tego pod linuksem jeszcze :-) ale jeżeli nie wywala ci błędów to powinno być dobrze |
|
Matti Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-05-27 11:37:03 Zrobiłem.
e; Tak, kompiluje się bez problemu. |
|
capajera18 |
» 2011-05-27 11:48:27 :-) mozna tez tak( patrz miedzy komentarzami) :-)
#include <iostream> #include <limits> int main() { int a = 13.3; int b = 123; int c = 33.22; std::cout << "Liczba a= " << a << std::endl; bool aCzySukces = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.ignore( std::numeric_limits < std::streamsize >::max(), '\n' ); std::cout << " dobrze to 1; zle to 0; wiec aCzySukces = " << aCzySukces << std::endl; std::cout << "Liczba b= " << b << std::endl; bool bCzySukces = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.ignore( std::numeric_limits < std::streamsize >::max(), '\n' ); std::cout << "Liczba c= " << c << std::endl; bool cCzySukces = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.ignore( std::numeric_limits < std::streamsize >::max(), '\n' ); std::cout << "Liczba a = " << a << ". Liczba b = " << b << ". Liczba c = " << c << std::endl; return 0; }
To dobrze ci poszło możesz być pewnym :-)
Zadaj sobie tylko pytanie czy rozumiesz co napisałeś :-) jeżeli rozumiesz, wiesz co piszesz to wiekszość
sukcesu = 1 .
I powodzenia :-) |
|
« 1 » |