invalid operands of types '(...)' and '(...)' to binary 'operator<<'
Ostatnio zmodyfikowano 2011-05-29 23:22
Nessu Temat założony przez niniejszego użytkownika |
invalid operands of types '(...)' and '(...)' to binary 'operator<<' » 2011-05-28 15:29:39 Przepraszam że zaśmiecam, ale za nic nie mogę znaleźć błędu. Proszę o wytłumaczenie i w miarę możliwości napisanie (choć jeśli podpowiecie i wytłumaczycie dobrze, to i z tym nie będę miał problemu) w czym jest problem.
Błąd mam w 9 linijce, na dole napisałem, jak ten błąd wygląda.
1. #include <iostream>
2. #include <cstdio>
3. int main()
4. {
5. std::cout << "\t tekst \"C:\\Hej\\ho.txt.\"" << std::endl;
6. printf( "Uczymy sie \" pisac \t tekst C:\\Hej\\ho.txt. w stylu C\n" );
7. printf( "\n\na tu konczymy zabawe" );
8. std::cout << std::endl << std::endl << "zrob sobie przerwe :)" << std::endl;
9. std::cout ( "==========" << std::endl "= To proste! =" << std::endl "==========" << std::endl "A jak to zrobic?" "n" "Koniec :) " );
10.
11. return 0;
12. }
13.
A błąd to:
error:invalid operands of types 'const char [11]' and '<unresolved overloaded function type>' to binary 'operator<<'
P.S. Jestem nowy i zielony ;) |
|
Mrowqa |
» 2011-05-28 15:35:54 Kodzik zamieszczaj w [ cpp ][/cpp]( bez spacji ) jeśli możesz :P Po co przy cout stosujesz nawias ? To nie funkcja ( a nie wiem czy ma przeładowany operator ). Zrób to tak jak w 8. czyli użyj operatora <<, ewentualnie między nawias a cout wstaw :P ( ale tego pewny nie jestem :P ) PS std::endl i ciąg znaków musisz oddzielić operatorem << czyli: std::cout << "==========" << std::endl << "= To proste! =" << std::endl << "==========" << std::endl << "A jak to zrobic?" "n" "Koniec :) ";
|
|
absflg |
» 2011-05-28 15:39:21 |
|
McAffey |
» 2011-05-28 16:17:08 @Mrowqa i @absflg nie wstawiajcie tych spacji, tylko piszcie coś takiego : "\[cpp]\[/cpp]", a otrzymacie po prostu : "[cpp][/cpp]" (dzięki temu "\" tekst się nie formatuje). |
|
Mrowqa |
» 2011-05-28 19:51:49 @up nawet nie wiedziałem :P dzięki :D |
|
Nessu Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-05-28 20:56:42 thx wam wszystkim ;) A teraz... #include <iostream> #include <cstdio> int main() { std::cout << "\t tekst \"C:\\Hej\\ho.txt.\"" << std::endl; printf( "Uczymy sie \" pisac \t tekst C:\\Hej\\ho.txt. w stylu C\n" ); printf( "\n\na tu konczymy zabawe" ); std::cout << std::endl << std::endl << "zrob sobie przerwe :)" << std::endl; std::cout << "==========" << std::endl << "= To proste! =" << std::endl "==========" << std::endl << "A jak to zrobic?" std::endl << "Koniec :)"; return 0; }
I znowu błąd! Też w 9 linijce. Poprawiłem jeden, pojawił się drugi. Masakra... :D "error: expected ";" before string constant" |
|
SeaMonster131 |
» 2011-05-28 21:40:37 Przypatrz sie dobrze... A dokładnie tutaj: std::cout << "==========" << std::endl << "= To proste! =" << std::endl "==========" << std::endl << "A jak to zrobic?" std::endl << "Koniec :)"; |
|
Mrowqa |
» 2011-05-29 07:25:15 Widocznie nie przeczytałeś ani lekcji ani mojego wcześniejszego posta posta :P Od tego radziłbym zacząć ^^
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
« 1 » 2 |