czasas Temat założony przez niniejszego użytkownika |
vector » 2011-05-29 12:03:47 Witam serdecznie mam vector o nazwie samochod a w nim element o nazwie id (samochod[i].id) chcialbym aby po dodaniu nowego id zostal on przeslany do innego wektora ale nie wiem jak sie za to zabrac, prosze o pomoc |
|
absflg |
» 2011-05-29 12:42:08 Jeżeli to wektor to raczej nie samochod.id . Po trzykrotnym przeczytaniu twojego postu nie wiem o co chodzi... Mógłbyś opisać co dokładnie chcesz osiągnąć, w taki sposób by zrozumiał to ktoś poza tobą? I podrzuć fragment kodu, który już masz. Może to być nawet jakaś nieudana próba. ;) |
|
» 2011-05-29 12:51:43 ok juz tłumacze ;) moze pokaze na przykladzie: cout << "\nPodaj wage: "; int waga; cin >> waga;
cout << "Podaj id: "; int id; cin >> id; cout << "nazwa "; string nazwa; cin >> nazwa; int status; int kupiec, id;
samochody.push_back( samochod( waga, id, nazwa, status, kupiec, id ) ); cout << "\n<***ZAKONCZONO_Z_SUKCESEM***>" << endl;
i teraz mam kolejny wektor np vector <faktura> klienci i chcialbym aby do wektora klienci dodawane bylo id (po wpisaniu go z wektora samochody) id czyli jak wpisze do wektora samchody id to przesle sie on do wektora klienci klasy faktura |
|
malan |
» 2011-05-29 13:00:00 klienci.push_back( samochody.size() - 1 ); - o coś takie Ci chodzi? ;) |
|
» 2011-05-29 13:12:27 wpisuje dane do wektora samochody - element id i teraz jak juz wpisze ten element (id) przesyla sie on do wektora klienci (robi w tym wektorze kopię elementu id z wektora samochody ) ;D poprostu wystawiam fakturke na samochod jak wystawie to zapisuej sie to do wektora klieci ( w klasie fakturka) tak jak powyzej napisales nie dziala |
|
malan |
» 2011-05-29 13:16:26 Nadal nie za bardzo rozumiem ;p struct Klienci { int carId; };
samochody.push_back( samochod( waga, id, nazwa, status, kupiec, id ) ); klienci.push_back( id,...);
? |
|
» 2011-05-29 13:30:51 Dwie klasy: class fakturka { int id; }
class samochod { public: int waga, rok, z, kupiec, id; string nazwa; bool status; };
vector < klient > klienci;
klient pierwszy;
pierwszy.id = 1;
vector < samochod > samochody;
samochod fiesta; fiesta.status = 1; fiesta.waga = 1; fiesta.rok = 190; fiesta.nazwa = "zenon"; fiesta.id = 1; samochody.push_back( fiesta );
i teraz dodaje nowy element wektora samochody: cout << "\n\n\n|----DODAWANIE AUTA-----|"; cout << "\nPodaj wage: "; int waga; cin >> waga;
cout << "Podaj rok: "; int rok; cin >> rok; cout << "nazwa "; string nazwa; cin >> nazwa; int status; int kupiec, id;
samochody.push_back( samochod( waga, rok, nazwa, status, kupiec, id ) );
dodam teraz jakies auto i bedzie ono mialo id i teraz to id (jego zawartosc) przesle sie do wektora klienci. Chodzi o to zebym pozniej mogl sobie sprawdzic id samochodow ktore byly zakupione poprzez wyswietlenie wektora klienci np zakupione: 1 zakupione: 2 |
|
absflg |
» 2011-05-29 19:02:02 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo zarzucasz przykładami z zagmatwanym nazewnictwem.
Chcesz, aby po wywołaniu numeru kupca uzyskać wszystkie jego samochody? |
|
« 1 » 2 |