Jak dodać ciągi znaków do tablicy?
Ostatnio zmodyfikowano 2011-06-04 17:55
mykosik Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak dodać ciągi znaków do tablicy? » 2011-06-04 14:57:55 Witam, nie mogę poradzić sobie z dodaniem 3 nazw drużyn czyli 3 tablic do 3 elementowej tablicy . Jak to się robi?Pomóżcie ! #include <iostream> using namespace std;
int main() { const short nazwadruzyny = 15; cout << "podaj 3 nazwy drużyn" << endl; char a[ nazwadruzyny ]; char b[ nazwadruzyny ]; char c[ nazwadruzyny ]; cin.getline( a, nazwadruzyny ); cin.getline( b, nazwadruzyny ); cin.getline( c, nazwadruzyny ); char tablicadruzyn[ 3 ] cout << "Uzytkownik podal nastepujace nazwy druzyn : " << endl; cout << "druzyna pierwsza to: " << tablicadruzyn[ 0 ] << endl; cout << "dryzyna druga to: " << tablicadruzyn[ 1 ] << endl; cout << "druzyna trzecia to: " << tablicadruzyn[ 2 ] << endl; return 0; }
|
|
malan |
» 2011-06-04 15:11:29 char teams[ 3 ][ 15 ]; + strncat :) |
|
» 2011-06-04 15:21:08 Dziekuję za odpowiedź, czyli na podstawie lekcji tablice wielowymiarowe i lekcji "Ciągi znaków - łańcuchy" nie da rady tego zrobić?Próbuję zrobić zadanie 3 z lekcji "Ciągi znaków - łańcuchy" |
|
malan |
» 2011-06-04 15:32:43 strncat możesz zastąpić zwykłą pętlą, a jak odwoływać się do poszczególnych elementów tablic wielowymiarowych wyjaśnione jest w kursie. |
|
» 2011-06-04 16:08:42 Niestety nie mam pojęcia w jaki sposób to zrobić ?Robię to w pętli ale nie wiem jak dopisać do 2 wymiarowej tablicy? Funkcja jest zła . #include <iostream> using namespace std; const short druzyna = 3; const short nazwa = 15;
char dodajdruzyne( char tab[][ nazwa ] )
{ cout << "podaj nazwy 3 druzyn" << endl; int i = 0; do { cin.getline( tab, nazwa ); i++; } while( i < druzyna ); }
int main() { char druzyna[ 3 ][ 15 ]; dodajdruzyne( druzyna, 3, 15 ); return 0; }
|
|
Mrowqa |
» 2011-06-04 16:33:25 char tablicadruzyn[ 3 ] = { a, b, c };
Może zadziała :P Nie jestem tego pewien ... :) Pozdrawiam, Mrowqa |
|
» 2011-06-04 16:41:44 Dzięki ale nie poszło. Oczywiście gdyby to była tablica i elementy typu int to wszystko by było ok ale niestety łańcuch znaków to tablica typu char.Chyba ja tylko mam z tym problem bo nigdzie nie znalazłem na forum. Przecież ktoś stworzył jakąś bazę danych na tablicach łańcuchach znaków. Pozdrawiam :) |
|
malan |
» 2011-06-04 17:23:46 Przecież ktoś stworzył jakąś bazę danych na tablicach łańcuchach znaków. |
Jakiś samobójca ;p Zazwyczaj do takich rzeczy używa się kontenerów STL, np. vector, ale Ty na razie zapomnij, że to istnieje ;) @Mrowqa: ;) @mykosik: char druzyna[ 3 ][ 15 ]; - nie rozumiesz co ten zapis oznacza i jak działa ;). Wnioskuję to po zapisie jaki zastosowałeś tutaj: cin.getline( tab, nazwa ); Wróć do lekcji Tablice zmiennych i poczytaj o tablicach wielowymiarowych. |
|
« 1 » 2 |