Zabezpieczanie. Funkcje
Ostatnio zmodyfikowano 2011-06-10 16:46
wozio25 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zabezpieczanie. Funkcje » 2011-06-10 15:46:30 #include <iostream> int wczytajLiczbe() { int liczba; std::cin >> liczba; return liczba; }
int main() { int liczba; std::cout << "Podaj liczbe: "; do { liczba = wczytajLiczbe(); } while(); std::cout << "Podales liczbe: " << liczba << std::endl; return 0; } Jak to zabezpieczyć, w ten sposób, żeby podając literkę cofało nas do początku |
|
DejaVu |
» 2011-06-10 15:53:09 Pętlę do... while umieść w funkcji wczytującej wartość. Powtarzaj operację std::cin aż otrzymasz informację, że udało się poprawnie wczytać wartość. |
|
wozio25 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-06-10 16:16:30 #include <iostream>
int wczytajLiczbe() { int liczba; do { std::cin >> liczba; } while(); return liczba; }
int main() { int liczba; std::cout << "Podaj liczbe: "; liczba = wczytajLiczbe(); std::cout << "Liczba to: " << liczba << std::endl; return 0; }
Pewnie o to ci chodziło, ale teraz jak mam zrobić, żeby się zapętlało gdy jako liczba podam literkę. Wydaje mi się że brakuje mi symbolu, jak oznaczane są litery w C++. } while( liczba = ? ) . Hmm |
|
DejaVu |
» 2011-06-10 16:18:51 |
|
Mrowqa |
» 2011-06-10 16:46:39 Pewnie o to ci chodziło, ale teraz jak mam zrobić, żeby się zapętlało gdy jako liczba podam literkę. Wydaje mi się że brakuje mi symbolu, jak oznaczane są litery w C++. } while( liczba = ? ) . Hmm |
Wskazówka ( z resztą wskazał ją DejaVu tak pośrednio ). Problem jest wtedy ze strumieniem, nie ze zmienną :) Pozdrawiam, Mrowqa |
|
« 1 » |