Kalkulator i Funkcje
Ostatnio zmodyfikowano 2011-06-10 18:37
wozio25 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kalkulator i Funkcje » 2011-06-10 18:13:45 #include <iostream>
int menu() { std::cout << "1.Dodawanie" << std::endl; std::cout << "2.Odejmowanie" << std::endl; std::cout << "3.Mnozenie" << std::endl; std::cout << "4.Dzielenie" << std::endl; } int Dodawanie() { int a; int b; std::cout << "podaj a: "; std::cin >> a; std::cout << "podaj b: "; std::cin >> b; return a + b; } int Odejmowanie() { int a; int b; std::cout << "podaj a: "; std::cin >> a; std::cout << "podaj b: "; std::cin >> b; return a - b; } int Mnozenie() { int a; int b; std::cout << "podaj a: "; std::cin >> a; std::cout << "podaj b: "; std::cin >> b; return a * b; } int Dzielenie() { int a; int b; std::cout << "podaj a: "; std::cin >> a; std::cout << "podaj b: "; std::cin >> b; return a / b; } int main() { menu(); int liczba; int wynikodejmowania; int wynikdodawania; int wynikmnozenia; int wynikdzielenia; std::cout << "Wybierz dzialanie: "; std::cin >> liczba; switch( liczba ) { case 1: int wynikdodawania = Dodawanie(); std::cout << "a + b = " << wynikdodawania << std::endl; break; case 2: int wynikodejmowania = Odejmowanie(); std::cout << "a - b = " << wynikodejmowania << std::endl; break; case 3: int wynikmnozenia = Mnozenie(); std::cout << "a * b = " << wynikmnozenia << std::endl; break; case 4: int wynikdzielenia = Dzielenie(); std::cout << "a / b = " << wynikdzielenia << std::endl; break; } return 0; } Co robię źle? Nie mam już pomysłu na to |
|
DejaVu |
» 2011-06-10 18:18:04 Jeszcze żebyś błędy napisał i co nie działa to by było dobrze :) |
|
Mrowqa |
» 2011-06-10 18:21:28 Redefinicje w bloku switch ( ale to raczej chyba zasłonięcie ... ). Czekam na listę błędów :) ( po prostu nie wie czego mam szukać ^^ ). |
|
» 2011-06-10 18:23:26 || In function 'int main()':| | 65 | error: jump to case label | | 62 | error: crosses initialization of 'int wynikdodawania' | | 69 | error: jump to case label | | 66 | error: crosses initialization of 'int wynikodejmowania' | | 62 | error: crosses initialization of 'int wynikdodawania' | | 73 | error: jump to case label | | 70 | error: crosses initialization of 'int wynikmnozenia' | | 66 | error: crosses initialization of 'int wynikodejmowania' | | 62 | error: crosses initialization of 'int wynikdodawania' | ||=== Build finished: 9 errors, 0 warnings ===|
|
|
DejaVu |
» 2011-06-10 18:24:48 |
|
Mrowqa |
» 2011-06-10 18:32:34 Czyli miałem rację :D:D case 1: wynikdodawania = Dodawanie(); std::cout << "a + b = " << wynikdodawania << std::endl; break;
Mogłbyś także zawartość case'a ująć w nawiasy klamrowe ( wtedy mógłbyś usunąć definicje zmiennych w funkcji main, te początkowe ) Pozdrawiam, Mrowqa |
|
» 2011-06-10 18:37:15 Dziękuję. Jesteś Bogiem:)(Oboje jesteście:D.. Wybacz ale to jest mój 4 dzień z C++ umykają niektóre rzeczy;) |
|
« 1 » |