wskaźnik na listę w strukturze węzła
Ostatnio zmodyfikowano 2011-06-18 01:34
markon Temat założony przez niniejszego użytkownika |
wskaźnik na listę w strukturze węzła » 2011-06-17 18:45:27 Witam, mam strukturę węzła struct Node { int numerWierzcholka; Node *next; //wskaznik do nastepnego elementu ListaNastepnikow *listaWierzcholkow; }
struct ListaNastepnikow { Node *element;
} otrzymuję komunikat: error: ISO C++ forbids declaration of 'ListaNastepnikow' with no type| co teraz zrobic
Powiem tak, piszę sobie listę pod graf, i chciałbym teraz listą reprezentować wierzchołki, a każdy element(wierzchołek) posiadałby wskaźnik do listy tego samego typu elementów, a ów lista miałaby wszystkich sąsiadów / następników danego wierzchołka, może macie inny pomysł na reprezentacje grafu pod algorytm BSF |
|
kamillo121 |
» 2011-06-17 19:22:12 |
|
» 2011-06-17 20:19:42 ogólnie moja metoda reprezentacji jest dobra i efektywna ? mógłbym zastosować macierz sąsiedztwa, ale to się wiąże z dużą ilością zajmowanej pamięci |
|
kamillo121 |
» 2011-06-17 20:24:17 Teraz pytanie jak będziesz wykonywał wyszukiwanie/poruszanie się po grafie, jeżeli wykonasz za pomocą rekurencji to będziesz mógł się zdziwić. Jeżeli wybierasz między zajmowanym miejscem a ilością operacji dojdź do kompromisu albo zajmij lepiej więcej miejsca/pamięci o ile operacje wykonywane na danych będą efektywne.
miesiąc/dwa temu przy implementacji quadtree odczułem rekurencję. Bardzo ułatwia sprawę ale czasem warto się pomęczyć by zrobić to sprawniej bez rekurencji i zbędnych narzutów. |
|
malan |
» 2011-06-17 22:24:14 Tak BTW to po struct zazwyczaj stawiamy średnik... |
|
» 2011-06-17 22:46:10 mam jeszcze pewien problem, jeśli mam strukturę ( pojedynczy węzeł listy jednokierunkowej ),w której to umieszczam wskaźnik na jeszcze inną listę(pojedynczy węzeł stanowi struktura) to jak wtedy dla tej listy która jest wskaźnikiem przydzielić pamieć? |
|
michalp |
» 2011-06-17 23:01:22 @kamillo121: Po co extern ? Wystarczy zapowiedzieć strukturę. |
|
kamillo121 |
» 2011-06-18 01:34:59 @markon dziwne pytanie, normalnie tworzysz tak jak przydzielasz pamięć innym strukturą, tylko pamiętaj o destruktorach... |
|
« 1 » |