ison |
» 2011-06-24 13:22:31 słyszałem (na warsztat.gd), że SFML ma słabą akcelerację sprzętową, nie wiem ile w tym prawdy ja osobiście polecam OpenLayer, obsługa klawiatury, myszy i dźwięku jest taka sama jak w Allegro, obsługa grafiki jest wspomagana sprzętowo, czytelna i przejrzysta dokumentacja, przykłady programów razem z paczką http://www.youtube.com/watch?v=VLIXFqpfiT0(unikaj bibliotek, które nie są wspomagane GPU takich jak stare Allegro (4.2) lub czysty SDL, jeśli nie ma akceleracji sprzętowej to aplikacja będzie chodziła bardzo wolno) |
|
diego997 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-06-24 13:25:24 No i kurcze nie wiem co wybrać kiedyś znajomy mi polecił kurs od zera do gier kodera a w połowie okazało się że standardy się zmieniły i tylko czas straciłem ;p Nie chciałbym żeby taka sytuacja się powtórzyła |
|
ison |
» 2011-06-24 13:32:51 zależy co chcesz dokładnie pisać, pragnę też podkreślić, że nauka bibliotek takich jak Allegro, SDL, OpenLayer, SFML to nie jest praca na kilkanaście lat więc w dowolnej chwili możesz się potem przesiąść na inną :) Jeśli chcesz pisać coś w 3d to musisz wybrać między OpenGL a DirectX, jeśli chcesz pisać aplikacje użytkowe to możesz skorzystać z Qt, jeśli chcesz pisać jakieś małe gierki 2d to polecam OpenLayer |
|
» 2011-06-24 13:35:26 Wiesz na początek wystarczyła by jakaś prosta platformówka narazie mam dosyć konsoli i pisania w niej gier i programów ;p
A więc wybrac allegro czy SDL ?? :) |
|
ison |
» 2011-06-24 13:38:35 jeśli chodzi Ci o stare allegro (4.2) (nowsze jest trudniejsze w nauce) to wybierasz między 2 słabymi bibliotekami
z dwojga złego ja bym powiedział Allegro |
|
SeaMonster131 |
» 2011-06-24 13:39:20 Każdy odpowie coś innego. Popatrz tutki w jaki sposób się pisze w tych bibliotekach, możesz je ściągnąć i porównać, sam ocenisz która lepsza :) |
|
» 2011-06-24 13:41:48 Wiecie co na początek poczytam spróbuje z tej strony http://warsztat.gd/tutorials.php jak faktycznie będzie ciężko przerzucę się na allegro 4.2. Dzięki wam za rady :) |
|
DejaVu |
» 2011-06-24 13:56:06 SFML jest dużo lepszy niż Allegro i SDL. Używałem tych 3 bibliotek, więc mam porównanie, no ale jak tam eksperci stwierdzili, że 'SFML nie ma akceleracji sprzętowej' to możesz się ich głosem kierować :P |
|
1 « 2 » 3 |