Generowanie terenu
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-02 10:49
m4tx Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Generowanie terenu » 2011-07-02 08:04:15 Witam, Piszę aktualnie grę - coś w rodzaju takiego Minecrafta w 2D. I mam następujący problem: potrzebuję algorytmu na generowanie terenu, jednak nie wiem, jak go zrobić.
Proszę o pomoc Z góry dzięki |
|
akwes |
» 2011-07-02 08:36:01 Hm... Wątpię aby były jakieś przetestowane porządnie algorytmy do tego celu, ale jest dużo (co najmniej dwa) klony Minecrafta, które są już na poziomie tego że można chodzić po wygenerowanej mapie, oba projekty które znam są OpenSource, z czego jeden pisany w Irrlicht, do którego jest nawet kurs na stronie Kurs Irrlicht, C++Minetest to przykładowy klon, OpenSource, pisany w Irrlicht. Dzięki temu że nie używa Javy, gra działa kilka razy płynniej niż aktualna wersja Minecrafta. |
|
SeaMonster131 |
» 2011-07-02 10:49:51 Jak pisałem też coś w stylu Minecrafta 2D, to sam napisałem sobie taki generator terenu. Nie był taki "fajny" jak oryginalny, ale też działał dobrze :) Spróbuj sam napisać też coś takiego, wystarczy pomyśleć i będzie cacy :) Jeżeli masz mapę kafelkową to robisz np tak: for( int y = 0; y < dlugosc_mapy; y++ ) { for( int x = 0; x < szerokosc_mapy; x++ ) { if( mapa[ y ][ x ] == 1 ) { int czy_kamien_dalej = rand() % 100; if( czy_kamien_dalej <= 25 ) map[ y ][ x + 1 ] = 1; if( czy_kamien_dalej > 25 && czy_kamien_dalej <= 50 ) map[ y ][ x - 1 ] = 1; } } } Wydajny sposób to nie jest, ale ja coś na wzór tego użyłem i wyszło całkiem całkiem :) |
|
« 1 » |