Program Księgowy
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-02 22:40
jaupl Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Program Księgowy » 2011-07-02 21:58:16 Witam. robiąc zadanie z materiałów dodatkowych pętli for ... (3 zadanie - program księgowy ) wpadłem na następujący problem : Jak stworzyć program który do strumienia wejściowego może przyjmować zarówno wartości liczbowe jak i procent ze zmiennej np. (50 % || 10 % strat) tzn. taki żebym mógł wpisać te dane tak : 1. +75 000 2. + 130 000 3. - 55 000 4. - 55 000 1. - 50 % (1 047 500) 2. - 10 % (104 750) 3. + 1 000 000 4. - 250 000 Bo albo źle zrozumiałem zadanie albo nie umiem go zrobić. (Alternatywnie: jedno i drugie ^^) oczywiście mógłbym to wpisać od razu do kodu, ale ponieważ moim zdaniem nie miało by to sensu ( żaden księgowy by tak raczej nie robił ) A poza tym trochę mnie zaciekawiło czy jest taka możliwość . Postanowiłem spytać. Na razie jestem w stanie napisać kod który by przyjmował albo zyski i straty w procentach albo taki : #include <iostream> using namespace std; int main() { int start_year; cout << "Podaj rok od ktorego zaczynasz rozliczenie" << endl; cin >> start_year; int a; cout << "==Z ilu lat chcesz napisac rozliczenie ?==" << endl; cin >> a; int budzet_firmy[ a ][ 4 ]; int kapital; cout << "Podaj kapitał wejsciowy firmy:" << endl; cin >> kapital; int y = 0; for( int k = 0; k <= 3 && y <= a; k++ ) { cout << "Podaj bilans swojej firmy kwartalu: " << k + 1 << " roku: " <<( start_year + y ) << "." << endl; cin >> budzet_firmy[ k ][ y ]; kapital += budzet_firmy[ k ][ y ]; if( k == 3 && y !=( a - 1 ) ) { y++; k = - 1; } } y = 0; for( int k = 0; k <= 3 && y <= a; k++ ) { cout << budzet_firmy[ k ][ y ] << endl; if( k == 3 && y !=( a - 1 ) ) { y++; k = - 1; } } cout << "A oto kapital wyjsciowy :" << endl; cout << kapital; return 0; }
|
|
szyx_yankez |
» 2011-07-02 22:09:13 NIe wiem czy o to chodzi, ale:
int Liczba; float Procent; cout << "Podaj liczbe - "; cin >> Liczba; cout << "Podaj % - "; cin >> Procent; cout << Procent << "% z " << Liczba << " to " <<( Procent / 100 ) * Liczba;
|
|
jaupl Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-07-02 22:40:20 Chodzi mi o to, by użytkownik mógł podać zarówno liczbę jak i procent z kapitału firmy. Można by to zrobić przez instrukcję typu switch, ale to cholernie nie wygodne :D ( Program pytałby użytkownika czy podaje dane w procentach czy jako liczbę . )Bynajmniej tak sformułowane jest zadanie, no chyba że ktoś sprawdza czy umiemy dzielić liczby na pół i na dziesięć ^^ ;p no cóż, zamykam temat bo dochodzę do wniosku że jednak źle zinterpretowałem zadanie . |
|
« 1 » |