Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Problem z zadaniem z rozdz. 26.

Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-06 00:55
Autor Wiadomość
mykosik
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2011-07-04 12:12:23
czemu ty piszesz tak "[ cpp] [ \c pp]" ??
Rzeczywiście , pomyłka , przepraszam.
Po przeczytaniu tematu wskazanego przez jankowalski25 oczywiście kod poprawiłem wszystko działa ale nic z tego nie kumam.

Symbol & załatwi sprawę - wówczas zmienna np. imie wskazuje de'facto na to co zostało przekazane przy wywołaniu funkcji. Brak symbolu & oznacza, że zmienna ma być lokalna, a dane przekazane poprzez argument mają być skopiowane - tym samym nie są one propagowane w górę - co w wielu przypadkach jest korzystne (ale akurat nie w tym ;p).

Dlaczego w ten sposób wywołuje się funkcję?
Czy może ktoś to prościej wytłumaczyć?
P-35283
jaupl
» 2011-07-04 13:20:13
To jest operator referencji. (adresu) jak chcesz dokładnie to zrozumieć to sobie zobacz tu : http://www.winapi.rox.pl dalej daj kurs c++ temat 5 i 9 :)
A najprościej, oznacza to że pracujesz "na zmiennej" a nie na jej kopi w funkcji.
P-35287
DejaVu
» 2011-07-04 14:28:26
Referencja będzie omówiona w rozdziale 24. Problem w tym, że nie podoba mi się forma w jakiej napisałem rozdział, więc będę musiał go przerobić :P
P-35291
Nevervell
» 2011-07-05 17:36:23
Operator & ( ampersand ) przechowuje adres obiektu ( lub pierwszego elementu tablicy ). Musisz do funkcji wpisać WSKAŹNIKI jako argumenty ( lub tablice wskaźników ) ponieważ na nich będziesz mógł dokonywać zmian obiektu w funkcji [Po takiej akcji tablica wskaźników która została umieszczona jako argument funkcji może modyfikować właściwy obiekt na który wskazuje]. Inaczej pracujesz tylko na kopiach obiektów które chciałeś zmienić a nie na właściwych obiektach. Po wyjściu z takiej funkcji destruktor niszczy niepotrzebne kopie a ty po próbie odczytu tej zmiennej uzyskujesz wartości taką samą jaką miałeś przed jej użyciem.

Pozdrawiam
P-35407
mykosik
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2011-07-06 00:55:06
OK , dziekuję za wyjaśnienia i pozdrawiam
P-35434
1 « 2 »
Poprzednia strona Strona 2 z 2