Prefix Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-07-04 17:01:21 Ook, chyba już zrozumiałem. Dzięki za odpowiedzi! Zamykam ;) |
|
» 2011-07-05 15:49:04 Eee, to z max i min rozumiem, ale nie wiem jeszcze, co rozumiane jest w zdaniu: od początku do końca i od końca do początku.
Ja to rozumiem tak: od początku do końca: tablica [ licznik ]
od końca do początku !tablica [ licznik ].
Czy tu chodzi o to, aby wypisać te liczby, od najmniejszej do największej i na odwrót, czy tak jak ja myślę?? |
|
murek |
» 2011-07-05 15:56:55 3,6,2,7,9
jako
9,7,2,6,3 |
|
» 2011-07-05 16:11:42 OK, a zadanie już wiem, jak wykonać. Dzięki wszystkim jeszcze raz za odpowiedzi!!! |
|
» 2011-07-05 21:21:57 Niee, no OK, zadanie wykonałem ( kompilator mi pokazał błąd ), postanowiłem, że odpuszczę to sobie, ale to nie daje mi spać ;P Mam nadzieję, że już po raz trzeci nie otworzę ponownie tego tematu, więc co tu jest źle w tym kodzie: #include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib> using namespace std;
void wylosujLiczby( int tablica[], int liczba ) { srand( time( NULL ) ); for( int licznik = 0; licznik < liczba; licznik++ ) tablica[ licznik ] =( rand() % 21 ) + 10; } void wypiszTablice( int tablica[], int liczba ) { for( int licznik = 0; licznik < liczba; licznik++ ) cout << tablica[ licznik ] << ",\n" << endl; } void wypiszTabliceOdTylu( int tablica[], int liczba ) { for( int licznik = 0; licznik < liczba; licznik++ ) cout << tablica[ liczba - licznik - 1 ] << ",\n" << endl; } int znajdzMinimum( int tablica[], int liczba ) { for( int licznik = 0; licznik < liczba; licznik++ ) if( tablica[ licznik ] < liczba ) liczba = tablica[ licznik ]; return liczba; }
int znajdzMaksimum( int tablica[], int liczba ) { for( int licznik = 0; licznik < liczba; licznik++ ) if( tablica[ licznik ] > liczba ) liczba = tablica[ licznik ]; return liczba; } void wypiszMinMax( znajdzMinimum, znajdzMaksimum ) { return znajdzMinimum; return znajdzMaksimum; } int main() { int tablica[ 10 ]; wylosujLiczby( tablica, 10 ); wypiszTablice( tablica, 10 ); cout << endl << endl << "To samo, tylko od tylu: \n\n"; wypiszTabliceOdTylu( tablica, 10 ); int iMin = znajdzMinimum( tablica, 10 ); int iMax = znajdzMaksimum( tablica, 10 ); wypiszMinMax( iMin, iMax ); system( "pause" ); return 0; }
Sorry, że tak Was męczę, ale raczej wolę się ściśle trzymać kursu i robić jednak wszystkie zadania robić poprawnie :P. |
|
murek |
» 2011-07-05 21:29:32 void wypiszMinMax( znajdzMinimum, znajdzMaksimum ) { return znajdzMinimum; return znajdzMaksimum; } zastanow sie co chcesz robic ta funkcja, czy cos chcesz zwracac i co jej przekazujesz ;] |
|
» 2011-07-05 21:34:31 Noo, ok, ale w kursie, w ów zad. domowym z rozdziału 22, pisze, że przykładowo musi być: int main() { int tablica[ 10 ]; wylosujLiczby( tablica, 10 ); wypiszTablice( tablica, 10 ); wypiszTabliceOdTylu( tablica, 10 ); int iMin = znajdzMinimum( tablica, 10 ); int iMax = znajdzMaksimum( tablica, 10 ); wypiszMinMax( iMin, iMax ); return 0; }
Spójrz, na wypiszMinMax ( iMin, iMax ); A więc ów funkcja, chyba musi być?? |
|
murek |
» 2011-07-05 21:39:31 funkcja musi byc, ale to, ze tak bedzie sie nazywac to nie znaczy, ze bedzie dobrze dzialac. jak juz to powinno byc void wypiszMinMax( int min, int max ) { } poza tym sprawdz jeszcze szukanie minimum i maksimum. bo z tego co widze porownujesz tam tablice z jakas stala 10. |
|
1 2 « 3 » 4 5 |