Windows Forms operacje na kontrolkach.
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-08 12:34
barogrom Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Windows Forms operacje na kontrolkach. » 2011-07-05 19:22:16 Witam, czy wie ktoś może jak napisać kod który blokuje jedną kontrolkę (np. combo boxa) gdy inna nie jest odhaczona(np. combo-box1 jest nie użyteczny gdy checkbox1 nie jest odhaczony). Zastosowałem instrukcję if ale kompilator wskazuje że składnia if jest niepoprawna('if' syntax error). Trochę mało wiem o programowaniu obiektowym. kod: this->checkBox1->AutoSize = true; this->checkBox1->Location = System::Drawing::Point( 9, 66 ); this->checkBox1->Name = L"checkBox1"; this->checkBox1->Size = System::Drawing::Size( 55, 17 ); this->checkBox1->TabIndex = 2; this->checkBox1->Text = L"Vsync"; this->checkBox1->UseVisualStyleBackColor = true;
this->checkBox2->AutoSize = true; this->checkBox2->Checked = true; this->checkBox2->CheckState = System::Windows::Forms::CheckState::Checked; this->checkBox2->Location = System::Drawing::Point( 9, 100 ); this->checkBox2->Name = L"checkBox2"; this->checkBox2->Size = System::Drawing::Size( 74, 17 ); this->checkBox2->TabIndex = 3; this->checkBox2->Text = L"Fullscreen"; this->checkBox2->UseVisualStyleBackColor = true;
if( this->checkBox2->Checked = false ) { this->checkBox1->Enabled = true } else { this->checkBox1->Enabled = false };
Mam nadzieję że wiecie o co chodzi. Ten program jest mi bardzo potrzebny. Pozdrawiam |
|
yoogi |
» 2011-07-05 19:43:36 Osobiście polecam WinAPI. Kiedyś uczyłem się Windows Forms ale nie za bardzo przypadło do gustu. Jedyny jego plus to taki że można rozkładać jak isę chcę kontrolki. |
|
murek |
» 2011-07-05 20:18:24 if Checked = false
a nie == false? ;] |
|
SeaMonster131 |
» 2011-07-06 10:33:27 Ten kod co zrobiłeś zadziała tylko kiedy aplikacja będzie się ładować, a chyba nie o to chodzi? Kliknij na checkBox'a, na akcje i tam masz akcję CheckedChanged. Klikasz i piszesz w tej funkcji: if( !checkBox1->Checked ) comboBox1->Enabled = false; else comboBox1->Enabled = true;
Kiedy checkBox jest zaznaczony to comboBox jest aktywny :) |
|
barogrom Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-07-08 11:05:50 Dzięki działa ;] A na przykład jeśli chciałbym żeby status checkBoxa się zmienił (Enabled/Disabled) gdy w danym comboBoxie zmieni się wyświetlany item? Myślałem o użyciu pętli ale zdałem sobie sprawę że to głupi pomysł i że strasznie zwalnia. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam. |
|
SeaMonster131 |
» 2011-07-08 12:34:43 Klikasz na comboBox'a, wchodzisz do kategorii Akcje i sobie wybierasz konkretną akcję, jeżeli dobrze zrozumiałem to tutaj to będzie coś w rodzaju ChangeItem :) |
|
« 1 » |