Zadanie - jest poprawnie zrobione?
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-08 18:03
Artuross Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie - jest poprawnie zrobione? » 2011-07-08 15:52:56 Napisz program, który wczyta trzy liczby rzeczywiste, a na końcu programu je wszystkie wypisze. Zadbaj o to, by bufor strumienia wejściowego był za każdym razem czyszczony. Wynik końcowy powinien również zawierać informacje czy wczytanie danej liczby się powiodło. Przykładowe dane wejściowe Przykładowe dane wyjściowe Liczba pierwsza to: 13.3.Wczytano ? 1. Liczba druga liczba to: 0.Wczytano ? 0. Liczba trzecie liczba to: 33.22.Wczytano ? 1. Wskazówka Informacje o poprawnym (albo niepoprawnym) wczytaniu danych należy przechować w dodatkowych zmiennych typu bool. ROZWIĄZANIE #include <iostream> using namespace std; int main() { float a; float b; float c; cin >> a; bool liczba_a = cin.good(); cin.clear(); cin.sync(); cin >> b; bool liczba_b = cin.good(); cin.clear(); cin.sync(); cin >> c; bool liczba_c = cin.good(); cin.clear(); cin.sync(); cout << "Liczba pierwsza to: " << a << endl; cout << "Wczytano?" << liczba_a << endl; cout << "Liczba druga to: " << b << endl; cout << "Wczytano?" << liczba_b << endl; cout << "Liczba trzecia to: " << c << endl; cout << "Wczytano?" << liczba_c << endl; return 0; }
Czy zadanie jest poprawnie zrobione? Wydaje mi się, że jest OK, ale nie jestem pewien czy zmienne bool powinny być tam gdzie są :) |
|
Dawidsoni |
» 2011-07-08 17:32:12 Tak. Przecież wystarczy tylko zobaczyć, czy program po wpisaniu danych wejściowych w przykładzie daje te same dane wyjściowe. (a tak właśnie jest) |
|
Artuross Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-07-08 18:03:01 Nie o to mi chodziło... Dla Twojej informacji: sprawdziłem. |
|
« 1 » |