Nowa wersja Dev-C++!
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-13 17:51
ison |
» 2011-07-10 12:49:13 Mniej popularny system operacyjny = Małe zyski, gorsza opinia, słabsze narzędzia.
|
Mniej popularny?! Prawie wszystkie profesjonalne serwery stoją na Debianie, Linux zmiata Windowsa w każdym milimetrze... Gorsza opinia? Dlatego, że ktoś używa profesjonalnego systemu do opracowywania oprogramowania? To chyba nie było zbyt inteligentne, prawda? ;) Słabsze narzędzia? Wręcz przeciwnie; ten kto nie spróbuje ten tego nie pozna :) Pomnóż sobie n godzin więcej na każdego pracownika na szukanie jednorazowo błędu w aplikacji to się przekonasz, że jednak warto wydać na głupi system operacyjny 300zł i pracować chociażby za free w Visual C++ :)
|
ja bym nie zatrudniał takich 'pracowników' tylko normalnych programistów, że nniby aż taka różnica jest między GDB a debuggerem Microsoftu? Poza tym musisz mieć Windowsa chcąc tworzyć oprogramowanie na Windowsa :P
| http://pl.wikipedia.org/wiki/Wine |
|
DejaVu |
» 2011-07-10 12:52:46 Serwery kierują się innymi prawami aniżeli rynek wytwarzania aplikacji :) Mówimy tu teraz o programistach, a nie o wyimaginowanym świecie usług sieciowych :) |
|
asembler |
» 2011-07-10 12:52:47 Gorsza opinia? Dlatego, że ktoś używa profesjonalnego systemu do opracowywania oprogramowania? To chyba nie było zbyt inteligentne, prawda? ;) |
Nie chodzi mi tutaj o "profesjonalizm" tylko o stereotyp tego co darmowe. |
|
ison |
» 2011-07-10 12:54:51 @DejaVu racja
@up Nie chcę głośno mówić co sądzę o ludziach, którzy kierują się takimi stereotypami. A czy jeśli Ty pobierasz jakąś aplikację to patrzysz na jakim systemie ją wyprodukowano? Aplikacja 'wyprodukowana' na Linuksie wcale nie musi być przecież darmowa. |
|
m4tx Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-07-10 12:55:29 @ison nie trzeba mieć nawet Wine'a, żeby pisać aplikacje na Windowsa w Linuksie. Kompilator MinGW posiada swoją wersję na Linuksa, która generuje plik wykonywalny Windowsa. |
|
DejaVu |
» 2011-07-10 13:02:20 Tak. Między debuggerem GDB a VC++ jest przepaść :) Przynajmniej ja tak to oceniam, bowiem pracowałem koło roku na GDB i po przejściu Visual C++ milion razy wygodniej się pracowało. GDB ma swoje wizje, że czasami nie wchodzi w breakpointy, które postawisz w trakcie życia aplikacji. GDB nie wskaże Ci miejsca w którym kod wyleciał w kosmos bo np. zwolniłeś 2x ten sam wskaźnik. GDB na dzień dzisiejszy nie ma startu do Visual C++ i dlatego przesiadłem się z Code::Blocks na Visual C++. Wieloplatformowość została przeze mnie olana, bowiem Linuks nie jest dla mnie rynkiem w który warto inwestować na dzień dzisiejszy. Windowsa mają wszyscy - również Ci co mają Linuksa.
/edit:
A przy programowaniu wielowątkowym to w ogóle w GDB poruszasz się jak ślepy we mgle :P |
|
asembler |
» 2011-07-10 13:11:26 Nie chcę głośno mówić co sądzę o ludziach, którzy kierują się takimi stereotypami. A czy jeśli Ty pobierasz jakąś aplikację to patrzysz na jakim systemie ją wyprodukowano? Aplikacja 'wyprodukowana' na Linuksie wcale nie musi być przecież darmowa. |
Niestety przedstawiciele dużych korporacji właśnie takimi stereotypami się kierują, nie patrzą jak aplikacja była pisana tylko na zysk jaki przyniesie. |
|
ison |
» 2011-07-10 13:18:56 Niestety przedstawiciele dużych korporacji właśnie takimi stereotypami się kierują, nie patrzą jak aplikacja była pisana tylko na zysk jaki przyniesie.
|
A co ma darmowe IDE do zysku jaki przyniesie aplikacja napisana w tym IDE? Że niby jak napiszesz ją w komercyjnym IDE to przyniesie większe zyski? |
|
1 2 « 3 » 4 5 6 |