[Kurs C++, Lekcja 4] Pierwszy program nie wyświetla tekstu
Ostatnio zmodyfikowano 2012-10-26 00:15
asembler |
» 2011-07-14 15:01:37 Powiedziałem "Dokładnie" gdyż według standardu zamieszczonego na oficjalnej stronie języka C++, funkcja system( const char * command ); wymagała biblioteki stdlib.h , a temat tyczy się Code::Blocks a nie Visual C++. Dalsze informacje które można wyczytać z cytatu nie świadczą źle o środowisku... |
|
Elaine |
» 2011-07-14 15:08:21 według standardu zamieszczonego na oficjalnej stronie języka C++ |
C++ nie ma oficjalnej strony, chyba że jako takową uznać stronę komitetu standaryzacyjnego.
funkcja system( const char * command ); wymagała biblioteki stdlib.h |
To, że mówią o stdlib.h, nie świadczy najlepiej o cplusplus.com ;> |
|
ison |
» 2011-07-14 15:51:39 A C++ header may include other C++ headers.
|
#include <cstdio>
int main() { std::string a; std::string >> a; std::ofstream out( "a.txt" ); out << a; }
zatem ten kod jest w pełni poprawny? hmm, teraz sobie przypominam wywody Iname, gdy mając dołączoną bibliotekę iostream zapomniałem o bibliotece string. Mówiłem, że pod Devem się kompiluje a Iname twierdził, że to jest błąd ;) (czy może coś pokręciłem? ale z tego co pamiętam kilka razy Iname mnie poprawiał z bibliotekami chociaż pod Devem i VC kod się kompilował) |
|
Elaine |
» 2011-07-14 15:57:27 Nie jest (nie byłby nawet, gdyby dołączyć potrzebne nagłówki :P). Jest różnica między tym, co standard gwarantuje "zwykłemu programiście", a tym, co gwarantuje osobom implementującym biblitekę standardową. 17.4.4.1/1 odnosi się do tych drugich i mówi tylko tyle, że mogą dołączać inne nagłówki, ale nie muszą - czyli dołączanie innych rzeczy przez bibliotekę standardową jest poprawne, ale nie należy i nie ma sensu na tym polegać, bo jest bardzo prawdopodobne, że inna biblioteka standardowa, albo nawet ta sama, ale w innej wersji, zachowa się pod tym względem inaczej. |
|
ines |
» 2012-10-25 20:46:15 Mam ten sam problem, mianowicie program nie wyświetla mi tekstu. Próbowałam różnych sposobów <nawet tych dodanych przez was > i dalej nie działa . Mógłby ktoś wrzucić screena jakiegoś programu, bo nie wiem w czym może tkwić błąd. |
|
crash |
» 2012-10-25 23:56:10 Zanim wrzucimy skrina, może być zapodał kawałkiem kodu? |
|
DejaVu |
» 2012-10-26 00:15:26 Może antywirus blokuje Ci aplikację? |
|
1 2 3 « 4 » |