[Kurs C++, Lekcja 14] Problem z zadaniem domowym
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-15 17:14
DeviLeon Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Kurs C++, Lekcja 14] Problem z zadaniem domowym » 2011-07-15 14:04:19 Witam, chciałbym zapytać czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mam ustawić wartość zmienną jako znak działania matematycznego tak żeby w zależności od podanego działania program przeprowadził właściwy? Czy te znaki należą do jakiegoś zakresu? To moje nieudolne rozwiązanie: #include <iostream> int main() { int a, b, c, znak; std::cout << "Podaj liczbe a : "; std::cin >> a; std::cout << "Podaj liczbe dzialanie: "; std::cin >> znak; std::cout << "Podaj liczbe b : "; std::cin >> b; switch( znak ) { case +: std::cout << "dodawanie" << a + b = c << std::endl; break; case -: std::cout << "odejmowanie" << a - b = c << std::endl; break; case *: std::cout << "mnozenie" << a * b = c << std::endl; break; case std::cout << "dzielenie" << a b = c << std::endl; break; } return 0; } z góry dziękuje za odpowiedź |
|
szyx_yankez |
» 2011-07-15 14:11:39 char znak; std::cin >> znak; switch( znak ) { case '+': break; case '\\' break; } |
|
SeaMonster131 |
» 2011-07-15 14:26:32 np switch( znak ) { case '+': std::cout << "dodawanie: " << a << "+" << b << "="; c = a + b; break; } std::cout << c; |
|
» 2011-07-15 14:38:49 dzięki, teraz jest tylko problem jest taki ze po podaniu działania program nie czeka na podanie zmiennej c a już się "kończy" tj podaje te dane związane z czasem działania itd. Wiecie może co zrobić z tym fantem ? #include <iostream> int main() { int a, b, c, znak; std::cout << "Podaj liczbe a : "; std::cin >> a; std::cout << "Podaj dzialanie: "; std::cin >> znak; std::cout << "Podaj liczbe b : "; std::cin >> b; switch( znak ) { case '+': std::cout << "dodawanie: " << a << "+" << b << "="; c = a + b; std::cout << c << std::endl; break; case '-': std::cout << "odejmowanie: " << a << "-" << b << "="; c = a - b; std::cout << c << std::endl; break; case '*': std::cout << "mnozenie: " << a << "*" << b << "="; c = a * b; std::cout << c << std::endl; break; case '/': std::cout << "dzielenie: " << a << "/" << b << "="; c = a / b; std::cout << c << std::endl; break; } return 0; } |
|
szyx_yankez |
» 2011-07-15 14:44:11 |
|
» 2011-07-15 14:47:29 wielkie dzięki :) mam straszny problem z rozgryzieniem jakie znaki należą do jakiego zakresu czy moglibyście mi podać mniej więcej jak ten zakres wyglada bo w tabeli w "lekcjach" były tylko liczby. |
|
szyx_yankez |
» 2011-07-15 14:50:13 O jakie zakresy Ci chodzi? Maksymalne/minimalne wartości zmiennej danego typu? |
|
» 2011-07-15 14:53:54 o to że np (jak w tym zadaniu) +,-/,* należą do char - od Was sie dowiedziałem ale... do którego należałoby słowo "hasło" - tj. instrukcja warunkowa "if" działała by na ten wyraz? |
|
« 1 » 2 |