[WinAPI] Okienko modalne i MessageBox
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-19 14:23
Mrowqa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[WinAPI] Okienko modalne i MessageBox » 2011-07-18 15:01:02 Witam!
Mój problem: Program wywołuje okienko modalne, odpowiedzialne za dłuższy proces ( w sensie czas'u :P ). Jeśli wywołam ( nawet na rzecz tego okna modalnego! ) MessageBox'a to po zamknięciu go okna modalne znika... gdy naciśnie się gdziekolwiek na okno główne to wtedy pojawia się to okno modalne ... ShowWindow niezbyt pomaga :(
Jak to rozwiązać ??
/edit: może jakieś "niekonwencjonalne" rozwiązanie ?? :P Ważne by jakieś było :D
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
malan |
» 2011-07-18 22:40:27 Jak to znika? ;p Po zamknięciu MessageBoxa, okno, na rzecz którego został on (MessageBox) wywołany, znika? ;p SetFocus Function (msdn)? |
|
» 2011-07-19 10:12:45 Próbowałem, ale to nic nie daje ;( Dodam, że jak wywołam MessageBox'a na rzecz NULL'a to okno nie znika, ALE user ma dostęp do niego ( może zignorować MessageBox'a ). Dodam także, że korzystam z wielu wątków. Procedura okna wywołuje swój wątek do pracy, a on z kolei kolejny, dla aktualizacji textu w okienku :P ( ale ten do aktualizacji nie wywołuje MSGBOX'a ).
Sprawdziłem - jeśli wywołam z tego samego wątku MessageBox'a to działa OK, ale z innego już nie :(
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
malan |
» 2011-07-19 11:10:20 A czy te wątki są Ci naprawdę niezbędne? :) Nie osiągniesz tego co byś chciał bez nich? :) |
|
» 2011-07-19 14:23:12 Wątpię :P Po za tym kod byłby niezbyt czytelny ... Zrobiłem okienko modalne do dłuższego procesu ... jeden wątek obsługuje okienko ( które m.in. potrafi wydać komendę "wstrzymaj pracę" lub "przerwij pracę", drugi pracuje, a trzeci aktualizuje postęp ( mnóstwo textu :P ).
/edit: gdzie ja mam głowę :P Przecież można zasymulować przyciśnięcie LPM :P
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
« 1 » |