[Allegro] Sterowanie obiektami za pomocą myszy
Ostatnio zmodyfikowano 2008-12-14 10:02
pixelmaster Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Allegro] Sterowanie obiektami za pomocą myszy » 2008-12-13 21:59:43 Siema. Robie sobie prostą gierkę, i chcę zrobić coś takiego: mam sobie kwadracik i jeśli na niego kliknę i przytrzymam przycisk myszy i zacznę przesuwać, to kwadracik będzie przesuwał się za myszką. Niestety ciś mi nie wychodzi... if( mouse_x >= ludek2.x && mouse_x <= ludek2.x + 40 && mouse_y >= ludek2.y && mouse_y <= ludek2.y + 40 && mouse_b == 1 ) { if( mouse_x++ ) { ludek2.x++; } if( mouse_x-- ) { ludek2.x--; } if( mouse_y++ ) { ludek2.y++; } if( mouse_y-- ) { ludek2.y--; } }
zrobiłem coś takiego. Proszę o pomoc, mam nadzieję, ze wiecie o co mi chodzi :E |
|
DejaVu |
» 2008-12-13 23:30:14 Wydaje mi się, że coś takiego powinno działać tak jak chcesz: if( wcisnieto_b != mouse_b ) { wcisnieto_b = mouse_b; wcisnieto_x = mouse_x; wcisnieto_y = mouse_y; przesun_x = wcisnieto_x; przesun_y = wcisnieto_y; }
if( mouse_x >= ludek2.x && mouse_x <= ludek2.x + 40 && mouse_y >= ludek2.y && mouse_y <= ludek2.y + 40 && mouse_b == 1 ) { if( wcisnieto_b == mouse_b ) { ludek2.x += mouse_x - przesun_x; ludek2.y += mouse_y - przesun_y; przesun_x = mouse_x; przesun_y = mouse_y; } }
|
|
pixelmaster Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2008-12-14 10:02:05 Dzięki. Wszystko działa jak powinno :D |
|
« 1 » |